Caută
Close this search box.

Donald Trump vrea să-l demită pe şeful Federal Reserve

donald trump

Donald Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe preşedintele Federal Reserve, agasat de decizia instituţiei, de a creşte rata dobânzii de politică monetară.

Rezerva Federală Americană (FED) nu a putut fi contactată pentru a comenta această informaţie şi pentru a preciza dacă un astfel de demers are un fundament juridic.

CNN, care citează persoane informate despre aceste discuţii, indică faptul că Donald Trump ar fi început să-şi consulte consilierii în ceea ce priveşte legalitatea unui astfel de demers, care ar provoca fără îndoială agitaţie pe pieţele financiare din lumea întreagă.

Wall Street a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din anul 2008, declanşată de creşterea ratei dobânzii, ameninţarea blocajului parţial al serviciilor guvernului – care s-a concretizat sâmbătă -, precum şi de războiul comercial şi de perspectiva unei încetiniri economice a SUA.

Liderul de la Casa Albă a criticat tot timpul FED, ieşind din rezerva obişnuită a preşedinţilor de a nu comenta deciziile instituţiei pentru a-i respecta independenţa.

În această săptămână, el a declarat că, dacă Fed ar creşte rata dobânzii, ar fi o greşeală. Însă comitetul monetar a sfidat presiunile şi avertismentele preşedintelui.

O tentativă de pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi cu totul neobişnuită şi ar reprezenta un atac direct asupra independenţei puternicei Federal Reserve, care joacă un rol major în prima economie a planetei.

Un răspuns

  1. Incetinirea economica a SUA este o realitate cotidiana, precum micul dejun.
    Cresterea ratei dobanzii si caderea de pe Wall Street, se leaga doar daca vrea sa fie legata sau poate sa fie o cauza dar nu singura (un vecin imi spunea pe hol, cand ma intorceam de la cumparaturi ca are mai degraba legatura cu „inundarea” pietei americane cu petrol saudit, oricum nu pun mare baza pe spusele lui, este strungar la Barclay sau ING, nu mai tin minte) adica „cred” dar nu ma mai manifest.
    BNR este mai veche decat FED. Daca eu nu am (nu mai am) incredere in Isarescu, de ce as avea o „suspiciune rezonabila” ca „trantirea” individului Powell fi ceva rau pentru poporul american si pentru cel roman? Sa fie (macar pentru scenariu) si poate pana mor, s-or schimba „tentele” din „Stapanul Inelelor”, ca sa pot vedea si eu macar un episod.
    Asa ca, logic vorbind (de la mine din sura) cresterea ratei dobanzilor FED ma avantajeaza si mai lasati-l pe Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri