Excedentul comercial al Chinei cu Statele Unite a ajuns la un record de 35,6 miliarde de dolari în noiembrie, au arătat sâmbătă datele oficiale, deoarece exporturile din Pacific au rămas puternice în ciuda unei serii de tarife americane, în timp ce importurile s-au redus, informează AFP.

Relațiile dintre cele mai importante două economii ale lumii continuă să fie tensionate, în ciuda unui armistițiu de război comercial între președintele american Donald Trump și omologul său, președintele Xi Jinping, săptămâna trecută. Trump și persoane din administrația sa au declarat că China va începe imediat să cumpere mărfuri din SUA în vrac, dar Beijingul s-a abținut să confirme aceste afirmații.

Comerțul cu mărfuri dintre cele două state este din ce în ce mai dezechilibrat și amenință să înrăutățească în continuare perspectivele unei tranzacții comerciale pe parcursul unei perioade de negocieri de 90 de zile. Deficitul comercial cu China este un punct de interes deosebit pentru Trump, care a făcut campanie pentru a schimba situația.

Exporturile Chinei către SUA au crescut cu 9,8 la sută în luna noiembrie, în timp ce importurile pentru această lună au scăzut cu 25 la sută față de anul trecut, au arătat datele din administrația vamală a Chinei.

Fermierii americani au fost afectați în mod deosebit de tensiunile comerciale. Trump a afirmat pe Twitter săptămâna aceasta că China va începe să cumpere produse de la fermierii americani „imediat”. De obicei, cumpărătorii chinezi epuizează soia americană în ultimele luni ale anului, pe măsură ce recolta lovește piața, iar fasolea de la concurentul Braziliei s-a uscat. Însă în acest an, cumpărătorii chinezi au trecut pe soia americană, care se confruntă cu un impozit de frontieră de 25% la import, o parte din mărfurile americane de 50 miliarde dolari plătite cu taxe mai mari în această vară în represalii pentru tarifele SUA. Importurile de soia ale Chinei au scăzut cu 38% pe an, până la 5,4 milioane de tone pe lună, arată datele.

Excedentul comercial cu SUA a crescut la 293,5 miliarde dolari pentru ianuarie-noiembrie, de la 251,3 miliarde dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

95 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =