Caută
Close this search box.

FMI aprobă Ucrainei un nou pachet de împrumut Ucrainei: Eliberează imediat 1,4 miliarde de dolari

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat definitiv un nou pachet de împrumut pentru Ucraina și a eliberat 1,4 miliarde de dolari pentru utilizare imediată, informează AFP.

FMI a convenit împrumutul de 4 miliarde de dolari implementat pe 14 luni la jumătatea lunii octombrie, dar consiliul așteaptă ca guvernul să urmeze o serie de politici economice înainte de a aproba ajutorul pentru statul sfâșiat de război, incluzând creșterea prețului la gaze și a tarifelor la încălzire. Un alt pas esențial a fost aprobarea bugetului din 2019 la sfârșitul lunii trecute, cu un deficit de aproximativ 2,3% din PIB.

„Autoritățile ucrainene au reușit să restabilească cu succes stabilitatea și creșterea macroeconomică, cu sprijinul comunității internaționale”, a afirmat David Lipton într-o declarație. „Autoritățile au făcut pași importanți” pentru a reduce riscurile pentru program, a spus el, dar a subliniat că „implementarea completă și în timp util a programului va fi critică pentru succesul său în lumina provocărilor dificile”.

Primul ministru al Ucrainei, Volodymyr Groysman, a solicitat finanțarea suplimentară de la creditorul din Washington pentru a-și ajuta statul care a fost lovit de criză. Dar majorarea prețului la gaz a fost o problemă sensibilă pentru țara în care banii au fost lichidați, în timp ce conducerea pro-occidentală se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare în 2019.

Noua înțelegere privind creditul stand-by de 14 luni a înlocuit pachetul de asistență financiară anterioară de patru ani convenit în martie 2015. Restul fondurilor vor fi eliberate în etape după evaluările semestriale ale performanțelor guvernului. FMI a subliniat necesitatea continuării protejării gospodăriilor cu venituri mici. Dar a stabilit, de asemenea, priorități-cheie, inclusiv continuarea reducerii datoriei publice și a inflației, consolidarea sectorului bancar și îmbunătățirea administrației fiscale și a privatizării. „Va fi important să rezistă presiunilor de creștere a cheltuielilor sau de reducere a impozitelor”, a spus Lipton. Și progresele în ceea ce privește reformele anticorupție și privatizarea „vor contribui la atragerea investițiilor și la îmbunătățirea climatului de afaceri într-un sens mai larg”.

FMI se așteaptă ca creșterea economică a Ucrainei să încetinească până la 2,7% anul viitor față de proiectul de 3,3 din acest an, în timp ce inflația ar trebui să scadă sub 11% în 2019 de la aproape 12% în acest an.

În 2014, Moscova a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina. Această mișcare a fost urmată de un conflict dezastruos din estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de ruși. Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat Rusia de trupe și armament de trecere peste graniță, dar Moscova a negat pretențiile, în ciuda dovezilor copleșitoare a contrariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri