Caută
Close this search box.

Fundația Clooney lansează eforturi globale pentru monitorizarea proceselor în instanță

O fundație juridică creată de George și Amal Clooney urmează să anunțe miercuri o inițiativă globală numită TrialWatch pentru a monitoriza procesele de judecată în care există un risc de abuz și de a clasifica sistemele judiciare ale țărilor, informează Reuters.

Lucrând împreună cu Școala de Drept din cadrul Universității Columbia și Asociația Baroului American, inițiativa TrialWatch va pregăti o rețea internațională de monitorizare a instanțelor, inclusiv non-avocați, a căror rapoarte vor fi folosite de experți juridici pentru a evalua procesele conform standardelor internaționale, mai mulți avocați și cadre universitare implicate în TrialWatch. „Astăzi, curțile din întreaga lume sunt folosite ca unelte de oprimare. Guvernele se îndepărtează prea ușor prin încarcerarea figurilor de opoziție, tăcerea criticilor și persecutarea grupurilor vulnerabile prin intermediul instanțelor. Monitorizarea procesului va lumina aceste abuzuri”, a spus Amal Clooney într-o declarație.

Amal Clooney, care s-a căsătorit cu actorul George Clooney în 2014, este un avocat internațional și avocat pentru drepturile omului care a fost profesor invitat la Universitatea Columbia Law School din 2015. Ea și soțul ei au lansat Fundația Clooney pentru Justiție privind promovarea justiției în sălile de ședință și în alte părți, în 2016. Cazurile sale importante includ reprezentarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, a fostului prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoșenko, precum și Armenia în lupta sa pentru recunoașterea genocidului armean. Ea este în prezent membru al echipei juridice reprezentând jurnaliștii Reuters, Wa Lone și Kyaw Soe Oo, care au fost deținuți anul trecut de autoritățile din Myanmar, investigând uciderea a 10 bărbați și băieți din minoritatea Rohingya în timpul unei represiuni militare. Perechea a fost condamnată la 3 septembrie în cadrul legii oficiale Secretele din epoca colonială și condamnată la șapte ani.

Sarah Cleveland, directorul facultății din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din cadrul Universității de Drept din Columbia University, a declarat că, deși multe organizații monitorizează studiile de profil, TrialWatch va examina și cazurile mai puțin cunoscute. Scopul este „să extindem capacitatea globală, astfel încât să putem ajunge la încercări care nu implică șeful de stat deposedat”, a spus Cleveland, care predă un curs de drepturile omului cu Amal Clooney.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri