Caută
Close this search box.

GRU, serviciul de informaţii militare rus, are un nou şef. Unul controversat

gru

Vladimir Putin l-a numit pe vice-amiralul Igor Kostiukov (57 de ani) șef al GRU, temutul serviciu secret militar considerat de comunitatea occidentală drept cel mai agresiv și mai eficient în acțiunile sale externe, scrie agenția rusă TASS.

Kostiukov, primul reprezentant al marinei în fruntea GRU, a fost inclus în anul 2016 de SUA pe lista rușilor sancționați pentru subminarea democrației, în primele represalii ale Washingtonului la presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale desfăşurate cu o lună înainte.

Mai mult, în septembrie 2018, noul șef al GRU a fost inclus de guvernul SUA pe o nouă listă de sancțiuni la adresa unor oficiali ruși sancționați pentru presupusa intervenție în alegerile prezidențiale din 2016.
El a fost sancționat pentru că, în numele GRU și al statului rus, a gestionat atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice de IT din procesul electoral american.

Numirea lui Kostiukov a venit la mai puțin de o lună după moartea lui Igor Korobov, fostul șef al GRU, decedat la 63 de ani în urma unei boli grave, aşa cum se vehiculează oficial.

Igor Kostiukov a absolvit academia de ofițeri de marină, apoi academia militar-diplomatică și a lucrat în GRU. A primit distincția de Erou al Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri