Caută
Close this search box.

Guvernul SUA închis parțial în disputa zidului de frontieră al lui Trump

Guvernul SUA a fost închis parțial sâmbătă devreme într-o dispută acerbă față de pretențiile președintelui Donald Trump potrivit cărora Congresul ar trebui să aloce 5 miliarde de dolari pentru un zid de-a lungul graniței cu Mexicul, informează Reuters.

După ce au eșuat vineri să găsească un acord bugetar, liderii Congresului și Casa Albă s-au angajat să continue să negocieze în weekend în căutarea unui acord înaintea închiderii de Crăciun.

Impasul a venit după ce Trump a încurcat lucrările de la începutul săptămânii refuzând să fie de acord cu o finanțare pe termen scurt tăiat de senatorii democrați și republicani, deoarece nu include 5 miliarde dolari pentru zidul de frontieră. Camera Reprezentanților, unde republicanii au majoritate până la preluarea de către democrați pe 3 ianuarie, au aprobat un proiect de lege care include 5 miliarde de dolari, dar a eșuat în Senat, iar închiderea a început vineri la miezul nopții.

După ce a devenit clar faptul că proiectul de lege nu avea voturile necesare pentru a trece, liderii Senatului s-au înghesuit în jurul vicepreședintelui Mike Pence și cu alți oficiali ai Casei Albe pentru a încerca să caute de o cale. Ei au eșuat și parlamentarii din ambele camere ale Congresului au fost trimiși acasă.

Trump a încercat să dea vina pe democrați. „Vom avea o închidere. Nu putem face nimic în această privință pentru că avem nevoie de democrați ca să ne dea votul ”, a declarat el pe contul său de Twitter cu două ore înainte de termenul limită de la miezul nopții. Democrații i-au reamintit în mod repetat lui Trump și alegătorilor că a spus săptămâna trecută că va fi „mândru” să închidă guvernul pentru a obține finanțare pe perete. „Președintele Trump a aruncat un acces de furie și acum ne îndreaptă spre o «închidere a lui Trump» în apropierea Crăciunului”, a declarat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer.

Aproximativ trei sferturi din programele guvernului federal sunt finanțate până în 30 septembrie anul viitor, dar finanțarea pentru toate celelalte – inclusiv departamentele de Securitate Internă, Justiție și Agricultură – a expirat la miezul nopții. Parcurile federale se vor închide și mai mult de 400.000 de angajați federali „esențiali” în aceste agenții vor lucra fără plată până când disputa nu va fi rezolvată. Alți 380.000 vor fi „concediați”, ceea ce înseamnă că sunt puși în concediu temporar. Activitățile de aplicare a legii, patrulele de frontieră, poșta și operațiunile aeroporturilor vor continua să activeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri