Caută
Close this search box.

Încercare de a pune capăt crizei „vestelor galbene”: Macron se întâlnește cu sindicatele și se va adresa națiunii

Președintele Emmanuel Macron se va adresa luni națiunii cu privire la criza „vestelor galbene” și va întâlni sindicaliști și lideri de afaceri în căutarea unei modalități de a pune capăt protestelor care au zdruncinat Franța, informează AFP.

Președintele va vorbi cu poporul francez la ora 20:00 (19:00 GMT), a anunțat biroul său din Elysée – primele sale observații publice după patru săptămâni de demonstrații antiguvernamentale la nivel național care s-au transformat din nou sâmbătă în violențe la Paris și în alte orașe. Oficialii guvernului au declarat că președintele va anunța „măsuri imediate și concrete” pentru a răspunde la nemulțumirile protestatarilor.

Apelurile s-au înmulțit în spectrul politic pentru o acțiune drastică, cu fostul rival prezidențial de extrema dreaptă, Marine Le Pen, cerându-i lui Macron să „recunoască suferința societății și să răspundă imediat și foarte puternic”. „Este clar că am subestimat nevoia oamenilor de a se face auziți”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Benjamin Griveaux la radio Europe 1, duminică. Ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că săptămânile de neliniște au fost o „catastrofă economică” pentru Franța, cauzând dezastru pe drumuri și ridicând cumpărători și turiști în perioada premergătoare Crăciunului.

„Vestele galbene” au început să pună în evidență obstacolele naționale la 17 noiembrie, în semn de protest față de majorarea impozitelor ridicând prețul combustibilului. Demonstrațiile lor s-au soldat cu transformarea într-o mișcare de masă împotriva fostului bancher Macron, pe care protestatarii îl acuză că nu se află în contact cu oamenii obișnuiți din Franța provincială. Jaful și revolta au izbucnit în mod repetat la Paris, răspândindu-se în Bordeaux, Toulouse și alte orașe. Autoritățile au declarat că daunele cauzate în capitală sâmbătă au fost mult mai rele decât cele cu o săptămână mai devreme, mașini arse și sticlă spartă în mai multe cartiere. Aproximativ 10.000 de protestatari au luat-o pe străzile din Paris, unde erau detașați circa 8.000 de polițiști. Forțele de securitate au lansat o operațiune masivă în încercarea de a reduce la minimum tulburările, au reținut peste 1.000 de persoane și au mobilizat mașinile blindate la Paris pentru prima dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri