Caută
Close this search box.

Încercări de a ieși din criza „vestelor galbene”: Primul ministru francez se întâlnește cu opoziția

Primul ministru francez a purtat discuții luni cu liderii partidelor de opoziție, în timp ce președintele Emmanuel Macron a căutat o modalitate de a dezamorsa protestele la nivel național cu privire la costurile ridicate de viață care au condus la revolte și vandalizări la Paris în weekend, informează Reuters.

Revolta „vestelor galbene” l-a surprins pe Macron când a izbucnit pe 17 noiembrie și reprezintă o provocare pentru președinte, în timp ce încearcă să contracareze popularitatea reformelor sale economice, considerate favorabile celor bogați.

Poliția a fost depășită sâmbătă, în timp ce protestatarii au făcut haos în cartierele cele mai luxoase ale Parisului, arzând zeci de mașini, jefuind buticuri și zdrobind case private de lux și cafenele în cele mai grave tulburări pe care le-a văzut capitala din 1968.

Luni, protestatarii au blocat accesul la 11 depozite de combustibil ale companiei petroliere Total, iar 75 de stații de distribuție au fost secate, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Mișcarea „vestelor galbene” a început online ca o revoltă improbabilă împotriva prețurilor mai ridicate la combustibili, dar s-a transformat într-o revărsare mai largă a furiei asupra stoarcerii costurilor de trai gospodăriilor casnice. Mișcarea, al cărei membri se întind pe spectrul politic și include elemente marginale radicale, nu are o conducere clară, făcând discuțiile mult mai complicate pentru guvern. Cererea lor centrală este înghețarea în continuare a creșterii impozitelor pe combustibili – următoarea se așteaptă în ianuarie – și a măsurilor care ajută la consolidarea puterii de cumpărare. Dar ei au cerut, de asemenea, lui Macron să plece și mulți vorbesc despre ideea de revoluție.

Guvernul se luptă pentru a căuta o cale de angajare. „Efectuarea unui mic gest și apoi măturarea problemei sub covor, așa cum s-a făcut întotdeauna în ultimii 30 de ani, nu face nimic pentru a rezolva problemele structurale mai profunde”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, pentru Inter radio France. „Va reveni din nou doar peste șase luni… Asta nu ar fi respectabil pentru nimeni”.

Sprijinul public pentru „vestele galbene” rămâne ridicat, 7 din 10 persoane susțin protestul lor, a sugerat un sondaj de opinie realizat de Harris Interactive după tulburările de sâmbătă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri