Caută
Close this search box.

Între Bruxelles-ul cel minunat și extrema dreaptă, cu Le Pen în echipa de bază

A fi sau a nu fi european, iată întrebarea la modă în ziua de azi, parafrazându-l, desigur, pe prințul Hamlet al Danemarcei. O întrebare care pornește, pe tema Brexit, din Anglia lui Shakespeare, adică din vestul extrem al continentului, trece prin Franța, Italia, Austria, Ungaria și ajunge, inevitabil, în România.

Dar să începem altfel, ca să înțelegem mai bine de ce de la Europa luăm (unii dintre noi) numai ce ne convine și, mai ales, când ne convine. Prin luna ianuarie a anului 2018, portalul de știri EU Today (Uniunea Europeană Astăzi) era, cum este și în prezent, una dintre vocile sonore ale Bruxelles-ului.

Înființată în mai 2014 de editorul Gary Cartwright, EU Today s-a axat inițial pe articole și analize economice, după care, brusc, a schimbat registrul la justiție și la modul defectuos în care ar funcționa statul de drept în – ați ghicit –  România. Editorul Cartwright, cu Europa lui și cu EU Today cu tot, este unul din prietenii de Facebook – toate bune și frumoase, le dorim prietenie lungă, fără sfârșit – ai fostului ofițer de informații Daniel Dragomir. Păi și ce e cu asta? Nimic. Pe 22 ianuarie 2018, EU Today a publicat un amplu raport privind sistemul justiției în România, raport semnat, firește, de G. Cartwright și care analizează motivele pentru care reformele judiciare și penale, ce au fost solicitate României încă înainte de aderarea la UE, în 2007, nu ar fi fost nici pe departe îndeplinite. Dar fiecare are dreptul la opinie, e democratic, e ok. Putem să discutăm și să ne confruntăm. În opinii.

Doar două zile mai târziu, pe 24 ianuarie, un alt european de nădejde, David Clark, precum și același Daniel Dragomir, organizează o intensă dezbatere în inima Uniunii Europene, la Bruxelles, prin platforma ”România 3.0”. Totul ok și aici. În acest context, Uniunea Europeană părea să fie și probabil chiar era era MINUNATĂ, locul perfect în care să discuți, să fii ascultat și să îți expui absolut toate analizele, opiniile, durerile și obiecțiile, oricum ar fi ele, verificate sau nu, plauzibile sau nu. O Uniune Europeană, așadar, fără cusur. Și cum notam mai sus, de-a dreptul minunată pentru ”România 3.0”.

Să recapitulăm. Era sfârșit de ianuarie spre început de februarie. Acum suntem în luna decembrie a aceluiași an de grație 2018. Rețineți, același an. Tot de pe platforma ”România 3.0” a lui Daniel Dragomir aflăm, chiar zilele trecute, că:

În ultimele săptămâni, România 3.0 a purtat discuții aprofundate cu Lega Salvini pentru o alianță politică. Pentru o noua Uniune Europeană a națiunilor! Alături de Angelo Ciocca, europarlamentar al Lega Nord și vârf de lance al luptei lui Matteo Salvini la Bruxelles, am pus bazele acestei alianțe care cuprinde 3 teme majore:
alegerile europarlamentare, suveranitate, front comun european,
reprezentarea eficientă de către România 3.0 a problemelor diasporei românești din Italia pe proiecte comune,
coordonarea politicilor în problema migrației în Europa.

A venit vremea.”

Așadar, a venit vremea pentru o ”Nouă Uniune Europeană”? A Națiunilor ??!! Adică nu a statelor membre, ci a … ”Națiunilor” ! Ce-o fi asta? Cumva naționalism feroce, în stil ”Le Pen”? Păi cum să nu. Și încă unul aplaudat în extaz de reprezentanța în limba română a oficinei ruse de știri Sputnik. Măi să fie !

Prin urmare, ”vechea” Uniune Europeană nu mai e bună de nimic, în chiar același an în care a fost … foarte bună, extrem de bună, cu dezbateri conferințe la Bruxelles și rapoarte explozive în EU Today. Cum așa? Atât de repede să se fi schimbat totul ? Multe întrebări, rămase, evident, fără răspuns. Pentru că nici nu se poate răspunde la ele. Și veți vedea de ce.

Până atunci, să privim însă mai atent la Liga Nordului, cea mai extremistă formațiune a Italiei și să remarcăm cum au ”acționat” cele ”3 teme majore” pe baza cărora se formează ”alianța” acestei Ligi cu ”România 3.0”.

Atenție: e cel mai hilar și în același timp mai cumplit lucru cu putință. Pe 5 decembrie, ”România 3.0” anunță ritos că în ultimele săptămâni s-au purtat discuții pentru marea alianță, iar al doilea punct al ”colaborării” clamează (vezi mai sus) ” reprezentarea eficientă de către România 3.0 a problemelor diasporei românești din Italia”. Iar acum, bomba. Așa de bine și de eficient au fost reprezentate problemele și interesele românilor din Italia, încât, ce să vezi? 

Italia: Mașinile românești, VÂNATE din cauza numerelor! Român amendat cu 1200 euro. I s-a confiscat autoturismul ! ”

Asta aflăm din site-ul ”stiridiaspora.ro/italia”  (și din toată presa), chiar a doua zi, pe 6 decembrie 2018, după anunțul alianței cu Salvini.  

Foarte tare, nu-i așa ? Și n-a fost singurul care a pățit asta, acel român despe care este vorba aici. Și știți cine vânează cu sârg mașinile românilor ? Nimeni alții decât polițiștii (carabinierii) ministrului italian de Interne, marele ”aliat” al Mișcării 3.0, Matteo Salvini, președintele Ligii Nordului. Bună mișcare (3.0) și ”minunat” destin al românilor din Italia : mașini confiscate pe loc, români amendați la greu și lăsați pe jos în plină iarnă, pe autostrăzi în cel mai fericit caz, dacă nu cumva pe străzi lăturalnice ! Unii, vai de viața lor, au încercat deja să acționeze în instanță poliția ”bunului prieten și aliat” Salvini, dar fără nicio șansă. Iar de acest ”Il Fenomeno” Salvini, ce să mai vorbim ? Nu facem decât să cităm sursele de presă, deloc puține. Iată doar două, la întâmplare. Evenimentul zilei și Agerpres, din 15 decembrie a.c.: ”Proteste de AMPLOARE în Italia. Acuzaţii GRAVE împotriva vicepremierului Matteo Salvini. Care sunt cerinţele manifestanţilor.”

Mai departe: ” Ca urmare a ordonanţei de urgenţă emisă de ministrul de Interne Matteo Salvini, care este şi vicepremier şi lider al Ligii (extrema dreaptă) prin care anulează permisele de sejur umanitare acordate până acum persoanelor vulnerabile, mii de oameni au ieşit în stradă într-o acţiune de protest.

Cuvântul de ordine al protestatarilor, la care unii manifestanţi purtau veste galbene după modelul demonstranților francezi, a fost ”Get up, Stand up for your rights”, adică ”Treziți-vă, În picioare pentru drepturile voastre”, după titlul celebrului cântec al lui Bob Marley potrivit agerpres.ro

Cităm stiripesurse.ro (5 decembrie ac): ”Tensiunea dintre Italia și Bruxelles escaladează! Salvini, atac fără precedent la adresa lui Juncker: ‘Oameni ca el au ruinat Europa și țara noastră” sau ”„Încercăm să schimbăm Europa din interior şi sperăm că alegerile europene din mai (anul viitor) ne vor da o şansă. Dacă nu se va întâmpla asta, lucrurile vor fi foarte dificile”.

Ce să fie asta? Amenințare ?

Ne-am lămurit și cu domnul Salvini: extremă dreaptă … proteste ample … anularea permiselor de sejur umanitar acordate persoanelor vulnerabile etc etc. Bravos, Matteo ! Dacă te selecționa antrenorul Massimiliano Allegri în primul ”11” al lui Juventus Torino (oraș din Nord, zona voastră), înțelegeam și noi să joci pe extrema dreaptă !

Ei bine, dacă totuși n-a ajuns la Juventus, aliatul lui Dragomir se luptă din greu cu Uniunea Europeană și are multe alte satisfacții. Versiunea în limba română a propagandei rusești de la Sputnik îl ridică în slăvi mai ceva ca Pravda pe Brejnev, în anii 80: ”Salvini l-a detronat pe Macron și devine noul lider al Europei” (13 dec, Sputnik) Fulminant, nu-i așa? Liderul Europei, ce ziceți de asta?

Și tot așa, în ochii extaziați ai celor de la Sputnik, Salvini devine ”vizionarul”, viitorul lider continental, de vreme ce citim: ” (…) ridicarea partidului său cândva marginal în Italia de la 4 la sută la cele 30 de procente pe care i le acordă acum sondajele de opinie arată că Salvini a fost vizionar. Iar drumul său spre un rol central în Europa abia a început!” (tot Sputnik). Sau : Salvini se pregătește așadar să joace un rol de prim rang după alegerile europarlamentare când va avea în spate voturile naționaliștilor din toate țările europene (s.n.) în grupul care se va forma pe acest principiu, dar și o vizibilitate și o popularitate crescândă nu doar în Italia, ci și în toată Uniunea Europeană.

Păi, am cam înțeles. Aliații lui Salvini din întreaga Europă sunt naționaliștii, de-aia postează ”Viva Le Pen” pe Twitter. Și de-aia e catalogat drept extremă dreapta. Iar pe Sputnik curg laudele, inclusiv pentru cealaltă extremă împinsă pe banda dreaptă, Daniel Dragomir. Iată titlurile, nu noi le-am scris: Exemplul Salvini – sfidează UE: ”Poziția rămâne neschimbată, în ciuda Comisiei Europene!” sau Război între Salvini și comisarii UE. În joc este viitorul Europei Sau încă: Dragomir detonează bomba anului: alianţă cu Liga Nordului a lui Salvini – suveranitate.

Și la final cireașa de pe tort, în același Sputnik :

Europa nu va mai fi la fel: partidele lui Salvini și Le Pen, pe primul loc în sondaje” Nu știm cât or fi ele de ”pe primul loc”, cum se vede din Rusia, dar hai că ”e bine”, clasamentele ne oferă mereu surprize. Companie selectă, așadar, pentru Mișcarea 3.0. Le Pen e nume greu, trebuie să recunoașteți, în orice echipă masculină sau feminină. Și cât s-a străduit răposatul Vadim să se apropie de familia Le Pen, fără prea mult succes!

Achiziție formidabilă, așadar, pentru gruparea lui Dragomir în primul Mercato de toamnă/iarnă. După European Union Today (EU Today), până mai ieri un fel de buric al pământului (azi total uitat și îngropat), după celebrul Gary Cartwright și Bruxelles, saltul spre extrema dreaptă a terenului, dar și a hărții Europei, e de-a dreptul spectaculos.

Cel puțin, acum se vede foarte bine din tribune. Nu mai poate confunda nimeni echipele și nici sarcinile cu care intră jucătorii pe teren.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri