Ion Caramitru (76 de ani), directorul Teatrului Național și unul dintre cei care au participat la Revoluția din 1989, a povestit, pentru Newsweek România, despre momentele tensionate de atunci, dar și despre cum foști ofițeri din Securitate au ajuns în structurile înalte ale PSD.

Dialogul lui Caramitru cu Newsweek:

Caramitru: Imediat după Revoluție, Petre Roman, care era prim-ministru, a anunțat că trebuie să ne refacem serviciile de informații. Că o țară nu poate trăi fără asta, ceea ce, teoretic, e adevărat. Dar pe cine l-au pus șef? Pe Mihai Caraman, fost general de Securitate.

Îmi amintesc de un episod din 27 sau 28 decembrie 1989, când Marin Sorescu mi-a telefonat și mă implora să trec pe la el. Mă duc și, foarte speriat, mi-a spus: „Uite, mi-a zis nevastă-mea ceva: «Dragă, sunt prietenă cu contabila-șefă de la Universitatea Ștefan Gheorghiu, care mi-a dat o listă și m-a rugat să ți-o dau ție sau cuiva care ar putea fi interesat de asta». Pe listă sunt vreo șase lectori care nu iau leafa la universitate, dar țin ore aici“.

Lista o am și acum, știu cine sunt. O bună parte dintre ei au fost membri ai PSD, lideri ai partidului. Ce să cred eu din această listă, dacă ei dădeau lecții la Ștefan Gheorghiu, dar nu luau leafa de acolo? Că o luau din altă parte, nu?

Newsweek: Cine erau cei de pe listă?

Ion Caramitru: Nu vreau să spun acum. Leafa venea de la Securitate, nu din altă parte.

350 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. PAI IESI IN STRADA SI SPUNE IN MORTI MA TI …CA DIN CAUZA ASTA E ROMANIA UNDE E..MACHEDON IMPUTIT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here