Adel Abdul Mahdi, prim-ministrul Irakului, a declarat că oficiali importanţi de securitate irakieni s-au întâlnit cu preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, la Damasc şi a sugerat că Irakul ar putea avea un rol mai important în lupta împotriva ISIS, pe fondul retragerii trupelor americane.

„Această problemă are multe complicaţii”, a declarat Mahdi, făcând referire la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria.

„Dacă se vor întâmpla lucruri negative în Siria, ne va afecta. Avem o graniţă de 600 km cu Siria, iar ISIS este acolo”, a adăugat el.

Premierul a declarat că delegaţia din Irak a vizitat Damascul „pentru a lua iniţiativa, nu doar să gestioneze consecinţele” viitoarei activităţi a ISIS, încurajată de retragerea SUA.

Mahdi a declarat că Irakul doreşte să depăşească angajamentul pe care îl are în prezent în Siria de a lansa raiduri aeriene împotriva ISIS, însă nu a oferit detalii.

„Există grupări care operează în Siria, iar Irakul este cea mai bună modalitate de a gestiona acest lucru”, a afirmat el, răspunzând la o întrebare referitor la o posibilă implicare sporită a forţelor Irakului în Siria.

Grupările irakiene musulmane şiite susţinute de Iran operează deja pe teritoriul sirian şi coordonează atacuri împotriva militanţilor sunniţi ai ISIS.

143 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here