Caută
Close this search box.

Japonia aprobă planul de apărare de peste 200 de miliarde de dolari ce include portavioane și avioane de luptă

Japonia a aprobat marți planurile de a transforma două nave în portavioane – primele după cel De-al Doilea Război Mondial – pe măsură ce încearcă să contracareze creșterea puterii militare chineze în regiune, informează AFP.

Noul plan de apărare organizat pe cinci ani cere armatei să modernizeze doi „transportatori de elicoptere” existente, astfel încât să poată lansa avioane de luptă fiind cea mai recentă mișcare într-o serie de măsuri a primului ministru Shinzo Abe pentru a stimula militarii japonezi. Guvernul lui Abe susține că eforturile sunt necesare având în vedere provocările din ce în ce mai mari de apărare din regiune, inclusiv tensiunile cu Coreea de Nord.

Japonia declară că extinderea secretă a amprentei militare a Chinei creează „preocupări puternice” în regiune. Dar această mișcare este controversată, criticii susținând că deplasează Tokyo mai departe de angajamentul său față de capabilitățile strict defensive, în conformitate cu constituția pacifistă a Japoniei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Vom asigura atât cantitatea, cât și calitatea capacităților de apărare necesare … pentru a face față mediului de securitate în continuă schimbare”, a declarat secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, într-un briefing de presă marți. „Noi credem că acest lucru este în interior … ceea ce este permis în conformitate cu Constituția”, a spus Suga.

Planul de cinci ani aprobat marți presupune cheltuieli record de apărare de 27,47 trilioane de yeni (242 miliarde dolari) până în martie 2024. Solicită ministerului apărării să modernizeze două distrugătoare de clasă Izumo, pentru a le permite să lanseze luptători cu capacitate scurtă de decolare și aterizare verticală, precum și avionul de luptă F35B. Guvernul japonez a anunțat, de asemenea, marți că în viitor va cumpăra 42 de astfel de avioane de luptă, iar F35B este considerat cel mai probabil candidat. De asemenea, intenționează să cumpere 105 de unități ale modelului F35A, care efectuează decolări și aterizări convenționale și nu ar putea fi folosite la distrugătoarele modernizate. Presa locală a declarat că achizițiile ar putea ajunge la peste un trilion de yeni (8,8 miliarde de dolari).

Noile planuri vin după promisiunile Japoniei de a cumpăra mai multe echipamente militare americane, sub presiunea președintelui Donald Trump, care s-a plâns în mod repetat de uriașul deficit comercial al Washingtonului cu Tokyo. Abe a extins agresiv alianța japoneză cu Statele Unite. El a făcut campanie de ani de zile pentru a modifica constituția pacifistă a Japoniei, argumentând că ea leagă mâinile forțelor de autoapărare ale țării (SDF) chiar și în protejarea țării de atac.

Guvernul a aprobat, de asemenea, linii directoare pentru o politică de apărare de 10 ani care pune un accent redus pe securitatea cibernetică, precum și pe apărarea spațiului. Navele remodelate și avioanele noi de luptă vor „spori flexibilitatea operațională” pentru armata japoneză, în timp ce China își ameliorează amprenta navală în apele sudice, care găzduiesc câteva insule japoneze îndepărtate, a spus un oficial de apărare. Avem o amprentă foarte mică a SDF” în zona dintre Okinawa și Taiwan, a adăugat el. Dar el a spus că este o „neînțelegere” de a crede că upgrade-urile ar crea „portavioane cu drepturi depline” capabile să organizeze acțiuni ofensive în regiunile îndepărtate. Iar noile avioane de luptă ar fi așezate pe terenurile existente, nu pe nave, a spus el. „Noi nu creăm portavioane sau escadroane de transport aerian”, cum ar fi marina americană, a adăugat el. „Asta nu se va întâmpla”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri