Caută
Close this search box.

Liderii americanii și străini își iau rămas bun de la George H.W. Bush

Demnitarii internaționali se vor alătura miercuri liderilor americani, prezenți și trecuți, luându-și rămas bun de la președintele George H.W. Bush, a cărui viață va fi onorată la un serviciu funerar din Washington, informează AFP.

Cel de-al 41-lea președinte al SUA, care a murit vineri la vârsta de 94 de ani, se află în Capitoliul american de luni seara. Zeci de mii de americani s-au adunat pentru a-și arăta respectul față de un om care a condus statul prin vremuri tulburi, inclusiv sfârșitul Războiului Rece – și într-un stil dramatic diferit de cel bombastic și combativ al actualului președinte, Donald Trump.

Cei cinci președinți ai țării – Jimmy Carter, Bill Clinton, fiul lui Bush – George W. Bush, Barack Obama și Trump – vor participa la serviciul de la Catedrala Națională din Washington, punctul spiritual neogotic al capitalei americane. Prințul Charles va fi și el prezent, la fel ca și cancelarul german Angela Merkel, regele Abdullah al II-lea și regina Rania din Iordania și fostul președinte polonez Lech Walesa.

Ascensiunea lui Trump în fruntea Partidului Republican a fost însoțit de atacuri veninoase cu membrii familiei Bush, inclusiv batjocorirea expresiei „mii de puncte de lumină” a lui Bush senior și acuzații privind invazia din 2003 a lui Bush juniorul din Irak ca fiind „una dintre cele mai grave decizii din istoria țării noastre”. Dar el a făcut eforturi pentru a demonstra unitatea la moartea lui Bush și a făcut o vizită la Capitoliu luni seara cu primă doamnă Melania Trump pentru a saluta sicriul lui Bush.

În ajunul înmormântării de stat, cuplul s-a întâlnit cu George W. Bush și cu fosta primă doamnă Laura Bush la reședința președintelui – Blair House.

Relațiile lui Trump cu instituția republicană au fost dificile de când campania sa rebelă l-a dus la nominalizarea partidului și apoi la o victorie electorală în 2016. El nu a participat la înmormântarea din acest an a soției lui George H.W. Bush, Barbara, chiar dacă au fost prezenți și alți președinți.

Trump a declarat miercuri o zi națională de doliu. Multe oficii federale vor fi închise împreună cu piețele bursiere de pe Wall Street. Congresul a suspendat, de asemenea, voturile – chiar și în mijlocul unei eventuale închideri potențiale care necesită o acțiune a Congresului înainte de miezul nopții de vineri.

După serviciul de la Washington, sicriul lui Bush va fi dus în Houston. Fostul șef de stat se va odihni în biserica episcopală din St. Martin, unde membrii familiei Bush s-au închinat timp de decenii, până la înmormântarea de joi. El va fi înmormântat la George H.W. Bush Presidential Library Center din College Station, Texas, alături de soția sa, care a murit în aprilie, și fiica lor Robin care a murit de leucemie la vârsta de trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri