Caută
Close this search box.

Liderul columbian dizident Guacho a fost ucis de forțele de securitate columbiene

Un lider disident din Columbia a fost găsit și ucis, a spus președintele țării citat de BBC.

Walter Arízala, cunoscut mai bine sub numele Guacho, a fost urmărit pentru uciderea a doi jurnaliști ecuadoreeni și a conducătorului lor la începutul acestui an. Vineri, președintele columbian, Ivan Duque, a declarat că a fost ucis într-o operațiune din apropierea graniței ecuadoreene.

Într-o declarație, Duque l-a descris ca fiind „unul dintre cei mai îngrozitori infractori pe care țara i-a cunoscut”. „Mesajul este clar, nu vom face un pas înapoi în apărarea legalității, a vieții, a onoarei și a proprietății columbienilor”, a spus Duque.

Pe lângă crime, Guacho a fost, de asemenea, suspectat de trafic de droguri și extorcare de fonduri. În vârstă de 29 de ani, a fost membru al grupului rebel Farc din Columbia. El este unul dintre miile de adepți care au refuzat ordinele să renunțe la arme după ce grupul de gherilă a semnat un acord de pace cu guvernul columbian în 2016.

Guacho s-a despărțit de Farc și a fondat Frontul Oliver Sinisterra – o bandă disidentă care avea în jur de 70 până la 80 de combatanți în jurul zonei de graniță Columbia-Ecuador. Grupul a ajuns în atenția internațională la începutul acestui an după răpirea a doi jurnaliști ecuadoreeni – reporterul de 32 de ani Javier Ortega și fotograful Paúl Rivas, de 45 de ani, împreună cu șoferul lor de 60 de ani, Efraín Segarra. La două săptămâni după ce i-a răpit pe cei trei, grupul a anunțat că aceștia au „murit” când armata a ajuns aproape de locul unde se aflau. La scurt timp după ce trupurile lor au fost recuperate, grupul a fost, de asemenea, învinuit pentru uciderea unui cuplu ecuadorean. Oscar Villacís, 24 de ani, și Katty Velasco, de 20 de ani, au dispărut din Puerto Rico, o zonă rurală în apropierea orașului columbian Tumaco, la granița cu Ecuador. Un videoclip al acestora, cu frânghii în jurul gâtului, a fost postat de grupul lui Guacho la câteva zile după dispariția lor. Cuplul a fost găsit mai târziu cu leziuni serioase, iar corpurile lor au fost aruncate la casa rudelor disperate. Acest asasinat l-a transformat în ținta principală a guvernelor de la Quito și Bogota.

Columbia a trimis mai mult de 3.000 de membri ai forțelor sale armate pentru a căuta liderul grupului „mort sau viu”, raportează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri