Caută
Close this search box.

Ministerul Sănătății: Sorina Pintea a făcut bilanțul celor 11 luni de la preluarea portofoliului

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și-a prezentat bilanțul activității celor 11 luni de la preluarea portofoliului Sănătății.

Sorina Pintea a declarat că “în cele 11 luni de mandat,  politicile de sănătate și măsurile  aplicate în domeniul sănătății au vizat, conform Programului de guvernare, soluții pentru asigurarea unui acces mai bun la medicamente și creșterea calității serviciilor mecale acordate pacienților”.

Ea a a făcut referire faptul că în prezent, Ministerul Sănătății are în evaluare pentru tehnică legislativă mai multe legi importante, respectiv Legea transplantului, Legea prevenției, Legea cadru a Sănătății, Legea profesiilor medicale și cea a Malpraxisului.
  Printre primele măsuri întreprinse de ministrul Sorina Pintea s-a numărat asigurarea cantităților de imunoglobulină necesare în România. Astăzi există la UNIFARM 5 tipuri de imunoglobulină cu aceeași substanță activă la care diferă doar denumirea comercială pentru tratamentul imunodeficiențelor primare, care poate fi achiziționată de unitățile sanitare pentru tratamentul pacienților. De asemenea, poate fi achiziționat și Pentaglobin, o imunoglobulină care nu se utilizează în imunodeficiența primară.
   Oficialul  a spus că anul acesta au fost  introduse în lista de medicamente compensate și gratuite 37 de molecule noi pentru diverse afecțiuni. Printre moleculele nou introduse se numară și Spinraza, utilizată pentru tratamentul atrofiei musculare spinale.
   “ Lipsa unor medicamente din spitale este cauzată azi în mare parte de un management defectuos. Rezolvarea unor astfel de  situații  se realizează uneori cu sprijinul asociațiilor de pacienți care, de fiecare dată când apar probleme ni le semnalează și împreună reușim să deblocăm lucrurile”, a declarat , ministrul Sănătății.
   Pentru  îmbunătățirea modului de monitorizare a glicemiei și tratamentelor  necesare pacienților cu diabet a fost creat Subprogramul de diabet zaharat tip 1, în cadrul căruia se asigură pacienților acces la sisteme  de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei. Accesul la aceste tehnologii de ultimă generație este asigurat  prin  11 centre de specialitate din țară, în baza unor criterii de eligibilitate.  Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi și 3600 de copii.
   Tot din acest an, în pachetul de servicii medicale de bază acordat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost introdus screeningul  prenatal realizat la nivelul maternităților din țară. În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale printre care sunt incluse controlul glicemiei și toleranța la glucoză.
De asemenea, după 7 ani, în decembrie 2018 a fost  reluată achiziția prin UNIFARM a  produsului Glucagen,un medicament importamt în tratamentul diabetului
  Lipsa acestui medicament a fost rezolvată  prin  emiterea unei autorizații de nevoi speciale, în baza careia UNIFARM  va achiziționa 20 de mii de doze de Glucagen, dintre care 4 mii au ajuns în țară și vor fi distribuite în spitale. Cel mai târziu în luna martie 2019, vor ajunge în țară alte 6000 de flacoane, iar până la finalul anului 2019 vor  mai fi disponibile două tranșe a câte 5 mii de flacoane de Glucagen.
  Tot în domeniul politica medicamentului, ministrul Sănătății a subliniat faptul că Ministerul Sănătății a finalizat lista medicamentelor esențiale care se află în dezbatere publică și a declarat că odată definitivată lista, aceste medicamente nu vor mai putea lipsi din stocul farmaciilor.
   Politicile  de sănătate promovate de actualul Guvern  pun un accent deosebit pe prevenția în sănătate. În acest sens, Ministerul Sănătății  a demarat implementarea a 7 programe de screening cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 milioane euro a punctat Sorina Pintea.
  Ministrul Sănătății a prezentat și situația controalelor efectuate în acest an de Corpul de Control al ministrului împreună cu CNAS, dar și de inspectorii sanitari.
Astel, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii împreuna cu CNAS  au derulat 18 acțiuni de control în spitale importante din București și din țară.
 Inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a aplicat 5.976 de amenzi contravenţionale, însumând 6.153.000 de lei. S-au suspendat 137 de autorizaţii sanitare, s-au retras 50 de autorizaţii sanitare de funcţionare şi s-au luat 15 decizii de închidere a unităţii. 
 Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică judetene au desfășurat mai multe acțiuni de control care au vizat activitatea în obiectivele cu impact asupra sănătății publice: unități sanitare, unități de învățământ,  unități de turism, dar și producători de tutun sau biocide.  De asemenea, a fost verificat modul  de gestionare a deşeurilor, în special a celor potenţial periculoase.
  În urma controalelor, s-a dispus scoaterea din consum a  26.295,62 Kg şi a 28.450,69 litri produse alimentare, precum şi 49.458,84 kg şi 4.865,13 litri produse biocide, deoarece nu au corespuns normelor în vigoare, constituind risc pentru sănătatea populaţiei. 
 MS și-a propus să foloseacă  toate oportunitățile  financiare oferite de Comisia Europeană care pot  determina îmbunătățiri ale sistemului de sănătate.
  În luna octombrie, Ministerul Sănătății a depus un proiect de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 227 milioane euro  pentru Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”.
 Proiectul vizează, în principal, solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2018, destinate acoperirii  tratamentului pentru bolnavii cu infecție HIV SIDA.
   Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care  se solicită finanțare din Fondul Social European, care va fi asigurată  din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 .
Această finanțare va aduce o contribuție majoră la degrevarea bugetului de stat.
  În luna decembrie, Ministerul Sănătății  a semnat, în cadrul apelurilor dedicate proiectelor nefinalizate– Programul Operațional Regional 2014-2020, 55 de cereri de finanțare în valoare totală de  peste 162 milioane euro. Activitățile vizate de aceste proiecte  sunt:  reabilitarea, modernizarea, extindere, dotarea unităților de primiri urgențe, a compartimentelor de primiri urgențe și a ambulatoriilor
  Toate fondurile recuperate de la Comisia Europeană vor ajunge înapoi în unitățile sanitare și vor fi utilizate pentru tratarea pacienților.
 În urma analizei  programului pilot  al acțiunilor prioritare  pentru tratamentul intervențional al pacienților  cu accident cerebral acut demarat în anul 2015 în 10 spitale din țară, reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din Ministerul Sănătății  au ajuns la concluzia că acest program și-a  demonstrat eficiența și au stabilit împreună necesitatea extinderii la nivel național.
  Mulți dintre pacienții care au beneficiat de tratament intervențional în caz de AVC au fost recuperați. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilității importante asociate accidentului vascular celebral (AVC).
  În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui număr de 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.
Mai mult, Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazează pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut.
   De asemenea, a fost pus în transparență decizională Planul –cadru național privind controlul hepatitelor virale în România 2018-2030.
În anul 2018, Ministerul Sănătății a simplificat procedurile de trimitere a pacienților la tratament în străinătate.  Ordinul  elaborat în 2004 era depășit, nu mai corespundea cerintelor de azi. A fost redusă birocrația, au fost simplificate procedurile de acces și decontare al tratamentului, în special pentru copii.
Anul acesta, direcțiile de sănătate publică au trimis spre finanțare la MS un număr de 238 de dosare. Suma utilizată pentru plata acestor tratamente în perioada 03.01.2018- 13.12.2018 este de 18.812.000 lei.
Nu există dosare depuse și neaprobate la MS, exceptând două dosare care se află ”în așteptare” deoarece nu sunt complete.
   În acest an, Ministerul Sănătății a schimbat conducerea Agenției Naționale de Transplant și este în plin proces de reorganizare a activității acestei instituții la standarde europene.
România a reînceput colaborarea cu Eurotransplant, iar echipa de la Spitalul Sf. Maria a reușit realizarea cu succes a 4 transplanturi pulmonare.
 În  evidențele direcțiilor de sănătate publică  există un număr de 37 pacienți care necesită efectuarea unui transplant pulmonar.
 În acest an, prin aplicarea Programului de Guvernare, au fost făcuți pași importanți pentru reducerea exodului medicilor din România începând cu majorarea salariilor pentru medici și asistenți medicali prin adoptarea Legii salarizării unice.
Pentru că avem nevoie de specialiști care să asigure servicii medicale de calitate populației, mai ales în zonele defavorizate unde  deficitul de  medici este mai mare decat în restul țării, la solicitarea MS, Guvernul a aprobat majorarea cifrei de școlarizare pentru pregătirea în rezidențiat la 5.730 de locuri în anul universitar 2018/2019 a menţionat  ministrul sănătăţii.
   Un pas important în  controlul rezistenței microbiene îl reprezintă înființarea  Comitetului Național pentru Limitarea Rezistenței la Antimicrobiene (CNLRA), pentru a identifica exact  cauzele care generează fenomenul  antibiorezistenței și obstacolele pe care  trebuie să le depășim printr-un program de acțiune național destinat combaterii fenomenului.
Această structură  are ca scop elaborarea și monitorizarea modului în care se aplică  Strategia Națională privind utilizarea prudentă a antibioticelor, limitarea creşterii rezistenței microbiene la antibiotice a populaţiei şi animalelor şi prevenirea răspândirii  microorganismelor rezistente la nivel național.
  Ministerul Sănătății va finaliza la sfârșitul lunii ianuarie punerea în funcțiune a celor 24 echipamente RMN și 14 CT pe care le-a achiziționat printr-un Program finanțat de Banca Mondială în valoare de 19 milioane de euro.
  În urma unei evaluări a secțiilor în care sunt tratați pacienții cu arsuri, în termen de maxim 3 luni vor fi disponibile la nivel național cel puțin 14 paturi destinate tratării marilor arși.
   Pentru reglementarea procedurilor care se vor aplica în situațiile în care este necesar transferul pacienților cu arsuri în străinătate,  Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de Ordin.

Spitalele regionale: Obiectivul României este de a construi cu costuri cât mai mici

  În ceea ce privește construcția spitalelor regionale,  actualul Guvern  face demersuri pentru creșterea contribuției din partea UE de la 50 la 85%. Obiectivul Executivului este de a construi aceste spitale  cu costuri cât mai mici pentru România. Cele mai avansate proiecte sunt cele din Iași, Cluj și Craiova.
  Începând cu luna decembrie, programul de screening auditiv a fost extins la nivel național. Astfel,  în toate  maternitățile de stat din România se efectuează screening auditiv gratuit  cu aparatură medicală modernă.
Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață, crescând astfel șansele de recuperare prin instituirea timpurie a tratamentului adecvat.  Programul de screening auditiv al MS este implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuti. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testarea auditivă. Ministerul Sănătății a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei. 
  De asemenea, în perioada următoare, Ministerul Sănătății va demara o campanie de conștientizare și informare a publicului și cadrelor medicale privind necesitatea testarii auzului la nou- născuți.
  Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, va continua campaniile de informare și vaccinare în comunități vulnerabile  cu rata scazută de vaccinare, cu sprijinul autorităților județene și locale. De asemenea, va continua campaniile de informare pentru susținerea donării benevole de sânge și donării de organe
  Întrebată de jurnaliști despre nereușitele anului 2018, Sorina Pintea a răspuns că:
Mi-aș fi dorit să pot să am mai mult timp pentru transplant și să stau mai mult de vorbă cu pacienții cu care sunt în legătură permanentă”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri