Caută
Close this search box.

Moise Guran, după anunţul lui Teodorovici privind Pilonul II: “Venezuela, venim!”

moise guran

Jurnalistul Moise Guran revine cu o postare dură, după anunţul ministrului Finanţelor Publice, privind modificare regulilor de funcţionare a Polinului II de pensii private obligatorii. Care după cinci ani de cotizare ar urma să devină facultative.

„După conferința de presă a ministrului de Finanțe, am așteptat cu emoție și îngrijorare publicarea proiectului de OUG. A venit câteva ore mai târziu, în timp ce ministrul era deja la un post de televiziune la care nu i s-a pus nicio întrebare relevantă.

Lucrurile sunt mai rele decât par, sunt pur și simplu neverosimile, chiar și pentru unul ca mine care săptămâna trecută vă scria că bugetul pe 2019 pur și simplu nu se poate face.

Mă mărginesc acum să analizez frust, fără o analiză a scopului, principalele prevederi ale proiectului de OUG pe care guvernul Dăncilă ar trebui să îl aprobe joi, înaintea moțiunii de cenzură.”

, a scris Guran. Apoi a afirmat:

„Nu, în ordonanță nu scrie că se desființează. Nici că devine opțional, dar asta reiese. Scrie că poți să îți retragi banii, dacă ai cinci ani de contribuție. Marea majoritate a românilor a depășit, desigur, această perioadă, deci domnul Teodorovici ne întreabă dacă nu vrem niște miliarde de euro. 5-7 miliarde de euro, cine știe câți vor retrage?

Hai să zicem că se vor retrage cinci miliarde de euro. Unde sunt acum acești bani? În titluri de stat. Ce vor face administratorii fondurilor de pensii? Vor vinde titluri, dintr-o dată, multe! Efectul e ca atunci când se duc toți deponenții la o bancă să își retragă banii. Problema este că dacă piața este inundată de titluri de stat, cum se mai finanțează statul?

Evident, legea cererii și a ofertei ne spune că la dobânzi mai mari, dar, la sumele astea, nu știu dacă se mai finanțează de pe piața internă. Teodorovici nu-și trage un glonț în picior, își trage o ghiulea. Acesta este abia primul efect, și cel mai puțin grav.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri