Caută
Close this search box.

Ordonanța 114 generează Plugușorul Nedreptăților: Angajații din Sănătate anunță proteste

Federația Solidaritatea Sanitară anunță protestul „Plugușorul Nedreptăților”, ca reacție la Ordonanța de Urgență privind noile măsuri fiscale. Sindicaliștii spun, într-un comunicat de presă, că vor intra în 2019 în plin conflict colectiv de muncă și anunță proteste în prima parte a anului.

Solidaritatea Sanitară anunță că, luând act de seria de efecte negative pe care Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 le va avea asupra salariaţilor din sectorul public de sănătate, a iniţiat un protest la adresa Guvernului, care „pregăteşte valul de acţiuni de protest ce va urma în prima parte a anului 2019”.
Potrivit sindicaliștilor, la iniţiativa Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, denumită „Pluguşorul Nedreptăţiţilor”, au răspuns până acum peste 4.000 de salariaţi din sănătate din toată ţara.
Sindicaliștii spun că, deşi această Ordonanţă de Urgenţă rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creşterea salariilor de bază pentru circa 50% dintre salariaţii din sănătate, ea introduce în acelaşi timp o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaţilor din sistem.
Prin acest act normativ adoptat în perioada sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfăşurată în această perioadă tocmai pe cei aflaţi acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populaţiei, spun reprezentanții federației sindicale.

„Nota de daune” generată de Ordonanța 114

Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 1 martie 2018 (cca. 50% dintre salariații din sănătate), respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori vor fi privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii, potrivit sindicaliștilor.

 

Asistentele medicale sunt private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează.

 

De asemenea, medicii sunt lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază. Acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare este și ea incertă, afirmă sindicaliștii.

 

Ei mai arată că această OUG „generează ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual, pe termen nelimitat, întorcându-ne astfel la perioada 2009-2016”.
„Având în vedere „obiceiul” Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaţilor din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) şi de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situaţii nu se vor repeta în viitor, considerăm că orice acţiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeaşi perioadă, ce trebuie să includă şi greva generală. În acest moment, acţiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancţionată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acţiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă”, adaugă Federația Solidaritatea Sanitară.

Ordonanța de Urgență care prevede noi măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2019, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri