Caută
Close this search box.

Partidul Angelei Merkel votează pentru un nou lider și pentru o nouă eră în Germania

Partidul Creștin-Democrat(CDU) al Angelei Merkel votează vineri pentru a decide cine o înlocuiește pe ea ca lider de partid și se mută în poziția politică pentru a-și asuma rolul de viitor cancelar german, relatează Reuters.

Printre candidații favoriți sunt Annegret Kramp-Karrenbauer, un protejat al Angelei Merkel, considerată drept candidatul pentru continuitate, și Friedrich Merz, un rival al lui Merkel, care a pus sub semnul întrebării garanția constituțională a azilului pentru toți cei „persecutați din punct de vedere politic” și crede că Germania, cea mai mare economie a Europei, ar trebui să contribuie mai mult la Uniunea Europeană.

Merkel a declarat în octombrie că va demisiona din funcția de șef de partid, dar va rămâne cancelar, reprezentând un efort de a-și gestiona ieșirea după o serie de eșecuri de la decizia ei din 2015, care a divizat oamenii, de a menține frontierele germane deschise refugiaților care fug de războiul din Orientul Mijlociu.

Noul lider CDU va fi ales de către 1.001 de delegați care votează la un congres de partid din Hamburg. Câștigătorul va conduce probabil CDU în următoarele alegeri federale care vor avea loc până în octombrie 2021.

Un sondaj realizat de Infratest dimap pentru postul de televiziune ARD a arătat joi că 47% dintre membrii CDU o favorizează pe Kramp-Karrenbauer, comparativ cu 37%pentru Merz și cu 12% pentru Ministrul Sănătății, Jens Spahn.

Merz,în vârstă de 63 de ani, care a pierdut în favoarea Angelei Merkel într-o luptă pentru putere în 2002, se reîntoarce în politică după un deceniu de activitate în business, este susținut de membrii CDU obosiți de politica consensuală a lui Merkel. El a câștigat săptămâna aceasta sprijinul veteranului de partid Wolfgang Schaeuble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri