Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis că îl va întâlni anul viitor pe președintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru a discuta despre denuclearizarea peninsulei într-o scrisoare trimisă la Seul, informează AFP.

Liderul Nordului izolat s-a întâlnit cu Moon de trei ori în acest an – de două ori în satul de frontieră Panmunjom și o dată în Phenian – ca o reconciliere forțată spre accelerarea păcii.

În timpul vizitei lui Moon la Phenian, în septembrie, Kim a promis că va efectua o vizită la Seul „cât mai curând”, declanșând speculații că ar putea vizita Seulul până la sfârșitul acestui an. Dar călătoria mult așteptată nu s-a materializat încă, ceea ce l-a făcut pe tânărul conducător să simtă „mult regret”, potrivit scrisorii lui Kim trimisă pentru a marca sfârșitul anului, a spus purtătorul de cuvânt al lui Moon. Liderul Nordului „și-a exprimat hotărârea puternică de a vizita Seul în timp ce va urmări situațiile viitoare”, a declarat Kim Eui-kyeom reporterilor. Kim Jong-un, de asemenea, „și-a exprimat intenția de a se întâlni cu Moon în mod frecvent în 2019” pentru a urmări pacea și a „rezolva problema denuclearizării peninsulei împreună”, a spus purtătorul de cuvânt. Oficialul nu a elaborat modul în care a fost livrată scrisoarea.

Cei doi vecini rămân tehnic în război după conflictul din 1950-1953, încheiat cu o încetare a focului în loc de un tratat de pace.

Moon – fost avocat în domeniul drepturilor omului – a promovat dialogul pentru a împinge Nordul sărac, dar cu arme nucleare, spre denuclearizare. Relațiile transfrontaliere s-au îmbunătățit semnificativ în 2018, deoarece Kim a făcut o serie de gesturi reconciliante – inclusiv un summit istoric cu președintele american Donald Trump în iunie, în Singapore. Dar progresul de împingere a Nordului de a renunța la arsenalul său atomic s-a blocat, deoarece Washingtonul și Phenianul s-au acuzat reciproc de tragere de timp și de a acționa cu rea-credință.

Criticii declară că Coreea de Nord nu și-a asumat angajamente concrete și este puțin probabil să renunțe la armele sale nucleare, în timp ce politica Washingtonului de a menține presiunea prin izolare și sancțiuni a lăsat Phenianul clocotind.

Trump a declarat săptămâna trecută că „așteaptă cu nerăbdare” cel de-al doilea summit cu Kim, despre care SUA spune că ar putea avea loc la începutul anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.