Caută
Close this search box.

Pași importanți spre denuclearizare: Kim Jong-un promite că va vizita Coreea de Sud anul viitor

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis că îl va întâlni anul viitor pe președintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru a discuta despre denuclearizarea peninsulei într-o scrisoare trimisă la Seul, informează AFP.

Liderul Nordului izolat s-a întâlnit cu Moon de trei ori în acest an – de două ori în satul de frontieră Panmunjom și o dată în Phenian – ca o reconciliere forțată spre accelerarea păcii.

În timpul vizitei lui Moon la Phenian, în septembrie, Kim a promis că va efectua o vizită la Seul „cât mai curând”, declanșând speculații că ar putea vizita Seulul până la sfârșitul acestui an. Dar călătoria mult așteptată nu s-a materializat încă, ceea ce l-a făcut pe tânărul conducător să simtă „mult regret”, potrivit scrisorii lui Kim trimisă pentru a marca sfârșitul anului, a spus purtătorul de cuvânt al lui Moon. Liderul Nordului „și-a exprimat hotărârea puternică de a vizita Seul în timp ce va urmări situațiile viitoare”, a declarat Kim Eui-kyeom reporterilor. Kim Jong-un, de asemenea, „și-a exprimat intenția de a se întâlni cu Moon în mod frecvent în 2019” pentru a urmări pacea și a „rezolva problema denuclearizării peninsulei împreună”, a spus purtătorul de cuvânt. Oficialul nu a elaborat modul în care a fost livrată scrisoarea.

Cei doi vecini rămân tehnic în război după conflictul din 1950-1953, încheiat cu o încetare a focului în loc de un tratat de pace.

Moon – fost avocat în domeniul drepturilor omului – a promovat dialogul pentru a împinge Nordul sărac, dar cu arme nucleare, spre denuclearizare. Relațiile transfrontaliere s-au îmbunătățit semnificativ în 2018, deoarece Kim a făcut o serie de gesturi reconciliante – inclusiv un summit istoric cu președintele american Donald Trump în iunie, în Singapore. Dar progresul de împingere a Nordului de a renunța la arsenalul său atomic s-a blocat, deoarece Washingtonul și Phenianul s-au acuzat reciproc de tragere de timp și de a acționa cu rea-credință.

Criticii declară că Coreea de Nord nu și-a asumat angajamente concrete și este puțin probabil să renunțe la armele sale nucleare, în timp ce politica Washingtonului de a menține presiunea prin izolare și sancțiuni a lăsat Phenianul clocotind.

Trump a declarat săptămâna trecută că „așteaptă cu nerăbdare” cel de-al doilea summit cu Kim, despre care SUA spune că ar putea avea loc la începutul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri