Caută
Close this search box.

Patrick Shanahan, fostul director executiv al Boeing: Noul secretar al apărării SUA

Președintele american Donald Trump l-a forțat pe secretarul apărării, James Mattis, să își părăsească postul mai devreme, numind rapid un succesor care a preluat funcția înainte de începutul noului an, informează BBC.

Generalul Mattis, în vârstă de 68 de ani, a dat de înțeles că are politici diferite cu Trump atunci când a demisionat vineri. El s-a oferit să rămână în funcție până în februarie, dar va pleca acum la 1 ianuarie, după ce Trump s-a opus mediatizării ieșirii sale.

Secretarul adjunct al apărării Patrick Shanahan, în vârstă de 56 de ani, va prelua postul de secretar al apărării. Trump i-a lăudat realizările și l-a descris ca fiind „foarte talentat”. Shanahan, fostul director executiv al gigantului aeronautic Boeing, s-a alăturat Pentagonului în iulie 2017, la numirea lui Trump. El a fost un susținător vocal al planului președintelui de a înființa o a treia ramură a forțelor armate, cunoscută sub numele de „forța spațială”. Nativ din statul Washington, Shanahan a studiat ingineria mecanică și afacerile la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și s-a alăturat companiei Boeing ca inginer în 1986.

Generalul Mattis a demisionat la scurt timp după ce președintele Trump și-a anunțat decizia de a retrage toate trupele americane din Siria. Deși nu a menționat în scrisoarea sa de demisie cauza directă, generalul a avertizat anterior că acest pas ar fi o „gafă strategică”. În scrisoarea sa, el a mai spus că președintele are dreptul de a numi pe cineva „a cărui viziune este mai bine aliniată cu a ta”. Dar, la scurt timp după anunțarea numirii lui Shanahan duminică, Trump a mers pentru a calma preocupările pe scară largă cu privire la retragerea despre a spus inițial că ar fi „rapidă”. Trump a spus pe Twitter că a vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la „implicarea noastră în Siria și retragerea lentă și foarte coordonată a trupelor americane din zonă”. Biroul lui Erdogan a declarat că cei doi lideri au fost de acord să „asigure coordonarea dintre oficialii militari, diplomatici și alți oficiali ai țărilor lor pentru a evita un vid de putere care ar putea rezulta în urma abuzului asupra fazei de retragere și de tranziție în Siria”.

Forțele kurde din Siria, pe care Turcia le consideră amenințate, au luptat cu succes împotriva grupului Stat Islamic cu sprijinul SUA. Ei se tem că Turcia va folosi retragerea Americii pentru a lansa o nouă campanie împotriva lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri