Caută
Close this search box.

Pericol de tsunami: Indonezia ordonă redirecționarea zborurilor

indonezia

Indonezia a ridicat joi nivelul de alertă, la un grad mai mare, pentru erupția vulcanului Anak Krakatau și a ordonat evitarea tuturor zborurilor la câteva zile după ce aceasta a declanșat un tsunami care a ucis cel puțin 430 de persoane, informează Reuters.

O prăbușire a craterului de pe insula vulcanică a provocat valuri de până la 5 metri înălțime în largul coastei din strâmtoarea Sunda, între insulele Java și Sumatra.

Autoritățile au avertizat că craterul lui Anak Krakatau, sau copilul lui Krakatau, rămâne fragil, creând temeri legate de o altă prabusire și tsunami și i-a îndemnat pe locuitori să stea departe de coastă.

Activitatea vulcanului a început încă din iulie, dar a fost deosebit de activ de duminică, aruncând lavă, pietre și nori uriași de cenușă de până la 3000 de metri înălțime. Agenția geologică națională, ridicând nivelul de alertă la a doua cea mai mare, a stabilit o zonă de excludere de 5 km în jurul insulei. „Din 23 decembrie, activitatea nu s-a oprit … Anticipează o nouă escaladare”, a declarat Antonius Ratdomopurbo, secretar al agenției geologice.

Un strat subțire de cenușă vulcanică s-a așezat pe clădiri, vehicule și vegetația de-a lungul coastei de vest a insulei Java, potrivit unor imagini împărtășite de agenția națională de atenuare a dezastrelor. Autoritățile au declarat că cenușa nu era periculoasă, dar a sfătuit locuitorii să poarte măști și ochelari de protecție când ies afară, în timp ce aeronavele au fost trimise mai departe. „Toate zborurile sunt redirecționate din cauza cenușii vulcanice Krakatau pe alertă roșie”, a declarat într-un comunicat agenția guvernamentală de control al traficului aerian AirNav. Autoritatea aviației civile a declarat că niciun aeroport nu ar fi afectat.

Capitala, Jakarta, este la aproximativ 155 km est de vulcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri