Caută
Close this search box.

Pilonul II a pierdut într-o zi 330 de milioane de euro după OUG a jihadului fiscal

Pilonul II

Cele 7,2 milioane de români de la Pilonul II de pensii private au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, în contextul în care pachetul de taxe anunţat de Guvern a dus la prăbuşiri bursiere şi mişcări ale curbei de randament, potrivit calculelor Asociaţiei Pentru Pensiile Administrate Private (APAPR).

Fondurile de pensii private sunt printre cei mai mari acţionari ai companiilor lovite dur la bursă, printre care Banca Transilvania (prăbuşire chiar şi 20%), BRD (minus 16%), Romgaz (8%).

„Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinţează de facto acest sistem de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionarii, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieţei de capital, întregului sector financiar şi economiei româneşti în ansamblul ei“, avertizează APAPR.

Acţionarii celor şapte administratori de pensii private Pilon II din România sunt obligaţi să efectueze infuzii de capital de 3,7 miliarde de lei (800 de milioane de euro), potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată pe 18 decembrie, de Ministerul Finanţelor. Suma suplimentară pe care ar trebui să o aducă acţionarii a fost calculată de Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR.

„Îndemnul de a-şi retrage contribuţiile nu face altceva decât să pulverizeze Pilonul II“, spune Mihai Bobocea pentru ZF. În prezent, capitalul social al celor şapte administratori este de circa 341 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că acţionarii trebuie să realizeze infuzii de 10 ori mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri