Caută
Close this search box.

Radu Gănescu: Încă sunt pacienți care așteaptă acces la noile terapii

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a declarat vineri cu prilejul unei dezbateri privind accesul la medicamente noi, că, la ora actuală încă  sunt pacienţi care aşteaptă să aibă acces la noile produse  inovative.
,, Vorbim de faptul că din august 2018 au fost evaluate 5 molecule noi care din păcate până la ora actuală în decembrie sunt în Hotărârea de Guvern pentru intrarea rambursată pe piaţă. Noi am încercat să avem o discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi chiar am avut confirmarea doamnei ministru că până la sfârşitul anului vom putea avea acces la aceste molecule, dar, se pare că în ultimele modificări şi ultimele modificări mai ales făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului care ar trebui să dea un vot final pentru aceste produse ca să intre în acest HG 720 nu am mai reuşit să le vedem accesibile. Avem un memoriu trimis către Ministerul Sănătăţii în data de 20 noiembrie prin care încă aşteptăm un răspuns şi la care cred că am putea să rugăm autorităţile din România Ministerul şi ANMDM să facă un efort pentru ca acest cinci molecule să intre cât mai repede în piaţa rambursată a medicamentelor. Cele cinci molecule din cunoştinţele mele şi nu aş vrea să fiu inexact sunt pe diabet, reumatologie, unu cred că este pe cardiologie dar nu aş vrea să fac greşeli,  oncologie.
(….) Aceste produse au trecut toţi paşii de evaluare, adică s-au făcut evaluările, s-au dat punctajele respective, totul este pur şi simplu terminat din punct de vedere al autorităţilor. Singurul lucru pe care autorităţile ar fi trebuit să îl facă din august 2018 până în decembrie doar să le scrie pe o Hotărâre de Guvern 720 care practic pune produsele în piaţa românească urmând să existe protocoale făcute de comisiile de specialitate şi achiziţiile pentru  ajunge la pacienţi.
Deja avem o întârziere de ani de zile în a le avea în evaluare plus încă trei sau patru ani până le evaluăm şi până le punem pe piaţa accesibil pacienţilor români. 2008-2014 în acea perioadă pur şi simplu lista a fost inchisă adică nu s-a introdus la rambursare niciun nou produs. (….) în alte ţări europene şi ţările vecine nouă Bulgaria, Ungaria şi multe altele anual au introdus peste 100-150 de molecule. Ritmul nostru de a pune la zi această listă a produselor este cumva cel puţin la jumătate dacă nu mai mult în întârziere,, a spus Radu Gănescu.
 
La rândul său Ştefan Răduţ,  vicepreşedintele Asociaţia Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrogrezistentă, a spus că un număr de 6 molecule au fost incluse pe listă de medicamente prin intermediul HG încă din luna februarie dar nu au ajuns la pacienţi nici acum.
,,Acum se află în procesul de după aprobare şi reglementare prin HG, adică în acest moment sunt în proces de achiziţie iar procesul acesta a început undeva prin septembrie şi nu ştim când se va termina. Cea mai bună previziune este să se termine undeva în februarie 2019, dar eu mă aştept ca de prin 2020 pacienţii cu tuberculoză rezistentă să poată începe a fi trataţi cu aceste medicamente.  Acestea se folosesc în Vest de foarte multă vreme,,, a menţionat Ştefan Răduţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri