Caută
Close this search box.

Relația Washington – Riyadh amenințată: Arabia Saudită cataloghează votul Senatului SUA ca „interferențe”

Arabia Saudită a criticat luni drept „interferențe” rezoluțiile Senatului american privind războiul din Yemen și uciderea lui Jamal Khashoggi, avertizând că această mișcare ar putea avea repercusiuni asupra legăturilor sale strategice cu Washingtonul, informează AFP.

Senatul controlat de republicani a votat, joi, pentru a pune capăt sprijinului militar american pentru un război condus de Riyadh în Yemen și l-au menționat separat pe moștenitorul Mohammed bin Salman responsabil de uciderea lui Khashoggi. Votul în mare măsură simbolic a dat un avertisment proaspăt președintelui Donald Trump, care a susținut cu fermitate regimul saudit în fața unei agresiuni globale intense despre care analiștii spun că a lăsat regatul slăbit din punct de vedere diplomatic.

„Regatul condamnă ultima poziție a Senatului SUA, care s-a bazat pe afirmații nefondate și respinge ingerința flagrantă în afacerile sale interne”, a afirmat ministerul de externe într-o declarație emisă de Agenția Saudită de presă.

Cu privire la măsura din Yemen, care atacă mai mult prerogativa președintelui de a lansa o acțiune militară, 49 de democrați sau aliații lor au votat în favoarea lor, împreună cu șapte republicani, în timp ce alți trei republicani s-au abținut. Senatul a aprobat, de asemenea, o rezoluție care condamnă asasinarea lui Khashoggi și care îl numește pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, „responsabil” pentru aceasta.

Ministerul saudit a avertizat că regatul nu va tolera nici o „lipsă de respect” a conducătorilor săi. „Această poziție a Senatului SUA trimite mesaje greșite tuturor acelora care doresc să provoace o ruptură în relațiile saudito-americane”, a spus ministerul. „Regatul speră că nu este atras în dezbateri politice interne în SUA pentru a evita orice … impact negativ semnificativ asupra acestei relații strategice importante”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri