Caută
Close this search box.

Rezoluția împotriva Hamas nu a trecut de Adunarea Generală ONU: O „palmă” pentru administrația Trump

O rezoluție sponsorizată de SUA condamnând grupul militar Hamas pentru lansarea rachetelor în direcția Israelului nu a reușit să treacă la Adunarea Generală ONU, informează BBC.

Rezoluția a obținut o majoritate de 87-57, cu 33 de abțineri, dar nu a obținut sprijinul a două treimi necesare.

Trimisul SUA în cadrul ONU, Nikki Haley, a declarat că adoptarea ar îndrepta „o greșeală istorică”, deoarece ONU nu a condamnat astfel.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că rezultatul a fost o „palmă” pentru administrația președintelui Donald Trump. Primul-ministru israelian Benjamin Netanyahu a spus că, deși cele două treimi nu au fost realizate, aceasta a fost prima dată când a existat o „majoritate covârșitoare de state” care s-au opus Hamas. Rezoluțiile la ONU pot avea o pondere politică, dar nu sunt obligatorii.

Această rezoluție a fost prima condamnare a Hamas care a avut în vedere adunarea celor 193 de state. Înainte de vot, Haley, care se retrage la sfârșitul anului, a spus că dorește să „întrebe frații și surorile mele arabe – este ura față de Israel atât de puternică încât să apărați o organizație teroristă? Una care dăunează direct poporului palestinian?”

Un vot pentru a solicita o majoritate de două treimi a fost restrâns cu 75 până la 72, cu 26 de abțineri. Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat că rezoluția a fost deturnată de această decizie procedurală.

Sami Abu Zahri, purtătorul de cuvânt al Hamas, grupul militar care conduce Fâșia Gaza din 2007, a scris pe Twitter după vot: „Eșecul asociației americane la Națiunile Unite reprezintă o palmă pentru administrația SUA și confirmă legitimitatea rezistenței”. Ambasadorul Iranului în cadrul ONU, Eshaghal-Habib, a declarat că SUA încearcă să înlăture atenția de la cauzele principale ale conflictului.

În ultima lună a apărut o nouă serie de violențe între Israel și militanții palestinieni din Gaza. Sute de rachete au fost trase în direcția Israelului,iar avioanele israeliene au lovit zeci de ținte militare ca răspuns. Israelul și Hamas au avut trei conflicte deschise. Administrația Trump a fost un puternic susținător al Israelului, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului și în acest an și-a mutat ambasada din Tel Aviv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri