Caută
Close this search box.

Scandal uriaș: ”Le Tribune” din Franța acuză guvernul român că vrea să trucheze licitația de miliarde a corvetelor militare

Francezii de la publicaţia Le Tribune au lansat o serie de acuzaţii la adresa guvernării din ţara noastră. România vrea să achiziţioneze 4 corvete militare, iar jurnaliştii externi acuză puterea de la Bucureşti că încearcă să favorizeze o companie olandeză, care ar trebui să câştige licitaţia în dauna unei companii din Franţa. Asta chiar dacă oferta prezentată de firma franceză ar fi mai bună din punct de vedere financiar.

„Din motive obscure, România încearcă cu disperare să facă în aşa fel încât olandezul Damen să câştige pe seama Naval Group… care a câştigat licitaţia. Parisul este gata să lupte pentru a apăra oferta grupului naval”, scrie ziaristul Michel Cabirol în La Tribune, citat de G4Media.

Ziarul francez anunţă că Naval Group, care ar urma să construiască la Constanţa cele patru corvete, a anunţat la licitaţie preţul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen şi cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri, cel de-al treilea participant la licitaţie.

”Un adevărat duş îngheţat pentru Bucureşti, care a trebuit deja să anuleze în 2016 un proces de achiziţie a patru corvete din cauza unor nereguli de procedură comise în favoarea Damen”, scrie La Tribune.

Ziarul francez acuză că ”guvernul român, care ar trebui să anunţe selectarea unui furnizor pe 12 ianuarie, este de multă vreme pentru grupul Damen, acţionar cu 49% la şantierul din Galaţi, alături de statul român (51%). Este în special cazul unuia din oamenii cei mai puternici din România, preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care face şi desface guverne”.

La Tribune scrie că obstacolul principal în calea planurilor guvernului PSD de a acorda contractul olandezilor de la Damen s-a înregistrat la începutul lui decembrie, la deschiderea plicurilor care conţineau ofertele financiare, unde francezii de la Naval Group au avut cea mai bună ofertă.

”Pentru guvern, toată problema e să găsească o modalitate de a atribui legal contractul Damen şi să mascheze această decizie prin artificii. De unde anumite manevre (audit, examinarea prelungită a dosarului..) pentru a elimina Naval Group sau, mai bine, să tărăgăneze dosarul şi deci să evite în acest fel o victorie a grupului naval francez”, scrie La Tribune.

Publicaţia franceză anunţă că autorităţile de la Paris consideră că guvernul României ”a depăşit linia albă, exasperând la cel mai înalt nivel”. La Tribune anunţă că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, urmează să-i telefoneze noului său omolog român, Gabriel Leş, pentru a discuta subiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri