Caută
Close this search box.

Șoc: Italia aruncă în aer moneda Euro și Uniunea Europeană

Noul buget al majorității populiste din Italia, alcătuită din partidele Cinque Stele și Lega, amenință să arunce în aer nu numai finanțele italiene, dar și moneda Euro. Noul buget propus săptămâna trecută are un deficit de 2,4% din PIB, adică cu 0,4% mai mult, la dimensiunea Italiei, față de limita maximă admisă de angajamentele Italiei și de trei ori mai mare ca proiecția de buget a guvernului anterior, pentru Italia.

Practic, este vorba despre un drum ferm spre distrugerea completă a echilibrelor macroeconomice ale Italiei, odată de deficitul structural și datoria enormă a Italiei, una dintre cele mai mari procentual din Europa, împing statul peninsular spre criză economică. De altfel, prezentarea bugetului a aruncat în aer piețele, și Euro a început să piardă în raport cu lira sterlină și cu dolarul. Nici UE în ansamblul ei nu se simte prea bine, mai ales în momentul Brexit-ului.

Italia e un actor prea mare ca să mai fie menținut de către celelalte state europene, Germania, în primul rând, iar apartenența sa la Euro face ca orice tangaj să se reflecte direct pe moneda Euro. Miniștrii europeni de finanțe, alături cu Comisarul de resort, au luat foc, în timp ce piețele au reacționat virulent. Agențiile de rating au marcat foarte clar ca reacție drumul spre scăderea majoră a încrederii în Italia, în cazul actualului buget debalansat, cu cheltuieli mult peste ceea ce-și permite, la această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri