Caută
Close this search box.

Societatea civilă se unește împotriva lui Dragnea: 29 de organizații civice îi cer lui Iohannis organizarea unui referendum pe tema justiției

Un număr de 29 de organizații civice active în protestele de stradă generate de Ordonanța 13 și ulterior de modificarea legilor Justiției și a codurilor penale îi cer președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum prin care românii să se pronunțe cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. 

Organizațiile îi cer președintelui să emită de urgență un decret de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală.

„Amintim că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017”, informează ong-urile.

Solicitările sunt formulate în contextul intenției PSD privind relaxarea legislației în materie penală, inclusiv a unor prevederi privind amnistia și grațierea, iar semnatarii fac referire și la sondajul ISSPOL, care arată că 9 din 10 români nu sunt de acord cu amnistia și grațierea în cazul actelor de corupție.
„Aceste rezultate arată contradicția flagrantă dintre dorința românilor de continuare a luptei împotriva corupției și dorința câtorva grupuri sau persoane cu funcții de demnitate publică de a o opri. Suveranitatea României nu poate fi exercitată în nume propriu de niciun grup și nicio persoană, și de aceea am formulat cererea ca Președintele să convoace imediat referendumul pe justiție”, spun organizațiile civice.
Organizațiile semnatare solicită Guvernului și majorității parlamentare să oprească imediat și necondiționat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislației penale, inclusiv privind inițiativele de amnistie și grațiere.
Semnatarii mai cer decidenților politici și instituționali (Președintelui Klaus Iohannis, Prim-ministrului Viorica Dăncilă, ministrul Justiției – Tudorel Toader, Avocatul Poporului – Victor Ciorbea și liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, Vasile-Daniel Suciu – PSD, Raluca Turcan – PNL, Dan Barna – USR, Korodi Attila – UDMR, Varujan Vosganian – ALDE, Eugen Tomac – PMP, Varujan Pambuccian – Minorități și Victor – Viorel Ponta – Neafiliați) o serie de întâlniri până cel târziu pe 24 decembrie pentru a discuta despre necesitatea continuării luptei împotriva corupției, a respectării independenței justiției și a domniei legii în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri