Caută
Close this search box.

SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au impus miercuri sancțiuni noi împotriva Rusiei, extinzând o listă neagră a persoanelor care ar fi implicate într-o campanie susținută de Kremlin pentru a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, printre alte delicte, informează Reuters.

Departamentul Trezoreriei americane a dublat evoluția sancțiunilor, anunțând că va impune sancțiuni pentru compania de aluminiu Rusal și pentru alte două firme legate de Oleg Deripaska, după ce o înțelegere pentru a împiedica controlul oligarhului rus asupra lor a căzut. Deripaska însuși va rămâne sub sancțiuni, a spus Trezoreria.

Sancțiunile proaspete au vizat 15 membri ai unui serviciu de informații militare ruse și patru entități implicate în interferența presupusă a alegerilor, hacking-ul Agenției Mondiale Anti-Doping și alte „activități maligne” din întreaga lume, a afirmat Trezoreria într-o declarație pe site-ul său. Acțiunea, care a urmat sancțiunilor din aprilie care l-au vizat pe Deripaska și pe alți șase oligarhi, a fost „ca răspuns la nerespectarea continuă a normelor internaționale de către Rusia”, a afirmat declarația Trezoreriei privind controlul activelor străine (OFAC). De asemenea, mișcarea provine din momentul în care președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv în septembrie pentru a impune sancțiuni oricărei țări sau persoane care încearcă să intervină în alegerile din SUA. Trump a emis ordinul pe fondul criticării manipulării intervenției electorale rusești. „Administrația nu și-a luat ochii de la serviciul rus de informații și rolul pe care îl joacă în activitățile maligne din întreaga lume”, a declarat Michael Dobson, care a lucrat la politica sancțiunilor față de Rusia la OFAC și este acum la firma de avocați Morrison & Foerster.

Persoanele sancționate includ mai mulți ofițeri de informații care se presupune că s-au angajat în hacking-ul oficialilor Partidului Democrat și în campaniile de a semăna discordie în mass-media socială cu scopul de a perturba alegerile din SUA. Lista o include pe Elena Alekseevna Khusyaynova, care a fost acuzată în octombrie în Virginia pentru că a încercat să intervină în alegerile intermediare din 2018 din Statele Unite ale Americii și care a fost numită în documentele instanței ca contabil pentru o colecție de companii ruse fiind inculpată de Consilierul special Robert Mueller mai devreme în acest an.

Trezoreria l-a scos la iveală și pe Victor Boyarkin pentru legăturile sale cu Deripaska. Boyarkin este un fost ofițer de informații care se raportează direct la Deripaska și a ajutat la „acordarea unui sprijin financiar rusesc” unui partid politic muntenegrean înaintea alegerilor din Muntenegru în 2016, a afirmat declarația Trezoreriei.

Trezoreria a sancționat mai multe persoane pentru presupusele lor roluri în hacking-ul Agenției Mondiale Anti-Doping, al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și al altor organizații între 2016 și 2018. De asemenea, a sancționat doi ofițeri ruși de informații, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pentru presupusul rol în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Salisbury în martie anul curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri