Caută
Close this search box.

Theresa May condamnă apelul lui Tony Blair privind un nou referendum Brexit

Theresa May l-a atacat pe unul dintre predecesorii săi – acuzând pe Tony Blair de „subminarea” discuțiilor Brexit prin chemarea la un alt referendum, relatează BBC.

Ea a catalogat comentariile acestuia „o insultă la adresa biroului pe care l-a deținut odată” și a spus că deputații nu ar putea „abdica responsabilității” de a livra un Brexit prin organizarea unui nou sondaj. Blair a declarat că deputații ar putea susține un nou vot dacă „nu funcționează niciuna dintre celelalte opțiuni”.

Declarația a venit după ce deputații laburiști, care sprijină ideea, s-au întâlnit cu șeful Cancelariei primului ministru, David Lidington, pentru a-și susține cazul. Aproximativ 10 deputați s-au întâlnit joi cu Lidington pentru a susține un alt vot public și au clarificat că nu există niciun alt plan guvernamental pe care să-l poată sprijini. Dar numeroase personalități laburiste sunt profund îngrijorate în ceea ce privește aprobarea unui alt referendum. Și guvernul se opune referendumului, spunând că publicul a făcut o alegere clară atunci când a votat în 2016 să plece cu o marjă de 51,9% la 48,1%.

May a spus: „Pentru ca Tony Blair să meargă la Bruxelles și să încerce să ne submineze negocierile prin susținerea unui al doilea referendum este o insultă la funcția pe care a deținut-o odată și la oamenii pe care îi slujea odată. Nu putem, așa cum ar vrea, să abdice responsabilitatea pentru această decizie. Parlamentul are datoria democratică de a oferi ceea ce au votat britanicii”. Ea a adăugat că există „prea mulți oameni care vor să submineze procesul pentru propriile lor interese politice, mai degrabă decât să acționeze în interesul național”.

Deputații urmau să voteze marți acordul Brexit al doamnei May, dar a fost amânat atunci când premierul a recunoscut că ar fi fost „respins cu o marjă semnificativă”. După amânarea votului în Parlament, May a călătorit la Bruxelles pentru a face un motiv special pentru liderii UE, în încercarea de a face ca acordul să fie mai acceptabil pentru deputați. Cu toate acestea, UE a spus că ar putea exista clarificări, dar nu renegocierea.

Mulți dintre deputații conservatori ai doamnei May sunt preocupați de faptul că „stop-ul” – care vizează prevenirea unei granițe dure în Irlanda de Nord – va menține Marea Britanie legată de normele UE și va limita capacitatea sa de a ajunge la tranzacții comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri