Caută
Close this search box.

„Time” a numit „Personalitatea Anului”: Distincția a fost dedicată jurnaliștilor

Revista „Time” a numit un grup de jurnaliști, printre care un jurnalist arab și doi reporteri Reuters, întemnițați de guvernul din Myanmar, ca fiind „Personalitatea Anului” și a avertizat că ideea de adevăr – esențială pentru democrație – este în pericol, informează Reuters.

Publicația a onorat, de asemenea, fondatorul unui site web de știri din Filipine, care critică guvernul autoritar al acestei țări și un ziar din Maryland care a fost ținta unor împușcături în masă. Decizia din acest an este pentru prima dată în istoria de 95 de ani a revistei când „Time” a acordat distincția propriei profesii. Revista a subliniat rolul jurnaliștilor, printre care se numără și jurnaliștii Reuters: Wa Lone și Kyaw Soe Oo, care au fost deținuți de Myanmar pentru încălcarea unui act secret de stat și Jamal Khashoggi, un jurnalist și critic saudit al moștenitorului de facto al statului, prințul Mohammed bin Salman, care a fost ucis în urmă cu două luni într-un consulat din Arabia Saudită din Turcia.

„Sper că acest lucru este primit de publicul larg, mult dincolo de Statele Unite, ca o reamintire a importanței apărării exprimării libere și a urmăririi adevărului și a faptelor”, a declarat Ben Goldberger, redactorul asistent al revistei „Time”, în timpul unui interviu. „Aceasta este linia de bază pentru toate societățile libere. Democrația cu siguranță nu poate funcționa fără o înțelegere comună a faptelor”.

Distincția anuală este destinată să recunoască persoana, grupul sau ideea care a avut cea mai mare influență asupra evenimentelor mondiale din acel an. Acesta a fost dat unei game largi de influențatori, de la activistul american pentru drepturi civile Martin Luther King Jr. și regina Elisabeta la Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, care a fost onorat înaintea începerii celui de-al Doilea război mondial.

„Time”, de asemenea, a onorat-o pe Maria Ressa, fondatorul site-ului de știri filipinez Rappler, care a fost un critic frecvent al președintelui filipinez Rodrigo Duterte și al ziarului „Capital Gazette” din Annapolis, Maryland, unde în iunie au fost ucise cinci persoane în urma unui atac armat. Ressa și site-ul ei au fost acuzați de evaziune fiscală de către departamentul de justiție din Filipine în noiembrie.

Cele patru grupuri au fost evidențiate pe patru coperți separate ale revistei, dintre care unul cuprinde soțiile reporterilor Reuters închiși, îmbrățișându-se, în timp ce au fotografii ale soților. „Indiferent dacă le-a fost refuzată libertatea sau au fost uciși brutal, onorarea muncii lor vorbind de adevărul aflat la putere este esențială în acest moment critic în care reporterii sunt amenințați fără precedent pe tot globul”, a declarat Margaux Ewen, directorul pentru Reporters Sans Frontieres din America de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri