Caută
Close this search box.

Tony Blair: Marea Britanie și UE ar trebui să se pregătească pentru al doilea referendum Brexit

Fostul prim-ministru Tony Blair consideră că Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru un al doilea referendum Brexit, pentru că parlamentul probabil că nu va ajunge la o înțelegere asupra unui acord de divorț, iar publicul va trebui să elimine impasul, informează Reuters.

Cu mai puțin de patru luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, premierul Theresa May a declanșat un vot parlamentar asupra acordului său cu Bruxelles în această săptămână, după ce a recunoscut că ar fi puternic învins.

Adresându-se liderilor UE la Bruxelles, Blair a spus că ar trebui să ofere reforma blocului pentru a-l face mai atractiv pentru ca Marea Britanie să rămână. „Acum ar trebui să fie momentul pregătirii: parlamentul pentru a se asigura că poate să vadă opțiunile într-o manieră sensibilă, unul câte unul, pentru a ajunge la un acord cu privire la o opțiune sau la un referendum; Europa pentru a se asigura că, dacă Marea Britanie este gata să se gândească din nou, Europa este gata să se gândească din nou”, a declarat Blair, care a fost prim-ministru din 1997 până în 2007. O ofertă a UE de reformă ar arăta că „conducerea politică a Europei și a Marii Britanii a ascultat preocupările fundamentale ale celor care au votat (pentru) Brexit, nu respectând preocupările, ci întâlnindu-le într-un mod care nu este dăunător”. Blair a cerut în mod repetat inversarea Brexit de la referendumul din 2016, reiterând alți critici, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, care au sugerat că Marea Britanie ar putea încă să se răzgândească.

În discursul său din fața liderilor europeni, Blair va spune că este pervers faptul că Marea Britanie și UE se pregătesc pentru un Brexit care ar putea afecta din punct de vedere economic, fără nici o înțelegere, dar fără un alt referendum. „Știm opțiunile pentru Brexit. Parlamentul va trebui să decidă asupra uneia dintre ele. Dacă Parlamentul nu poate atunci ar trebui să decidă să se întoarcă la popor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri