Caută
Close this search box.

Trump jubilează: Legea Obamacare, considerată neconstituțională

Un judecător federal din Texas a hotărât că legea americană privind sănătatea, cunoscută sub numele de Obamacare, este neconstituțională – o hotărâre la care democrații din opoziție au promis să facă apel, informează AFP.

Verdictul judecatorul districtului american Reed O’Connor a venit în ajunul termenului limită de a semna pentru acoperirea din 2019 în programul federal de asistență medicală, cunoscut oficial drept Actul de îngrijire accesibilă. Casa Albă a declarat că se așteaptă ca cauza să fie atacată la Curtea Supremă. „În așteptarea procesului de apel, legea rămâne în vigoare”, a afirmat într-o declarație.

La Curtea Supremă a SUA, cinci judecători din nouă care au votat pentru a susține Obamacare într-un caz separat în 2012 sunt încă în activitate.

Conservatorii republicani s-au opus mult timp planului de sănătate al președintelui Barack Obama, pe care l-a semnat în 2010. Președintele Donald Trump a eliminat programul unul dintre principalele sale promisiuni de campanie.

Judecătorul din Texas a declarat că programul complet Obamacare a fost neconstituțional deoarece, în revizuirea fiscală de anul trecut, Congresul a eliminat o pedeapsă pentru persoanele care nu au reușit să se înscrie în program dacă nu aveau deja propria asigurare de sănătate. Cazul din 2012 s-a încheiat dacă o astfel de pedeapsă a fost legală – dar acum că a dispărut, O’Connor declară că întreaga Legea accesibilă pentru îngrijire ar trebui să fie compromisă, deoarece această prevedere este „piatra de temelie” a programului.

Președintele Trump nu a pierdut timpul în a-și exterioriza încântarea față de decizia instanței privind o plângere adusă de mai mulți avocați republicani și doi guvernatori republicani. „WOW, dar nu în mod surprinzător, Obamacare tocmai a fost considerat de către un judecător extrem de respectat din Texas, NECONSTITUȚIONAL”, a scris Trump pe Twitter. „Așa cum am prezis tot timpul, Obamacare a fost doborât ca un dezastru NECONSTITUȚIONAL!”,  a mai spus el.

Trump a cerut liderului majoritar republican al Senatului, Mitch McConnell, și președintei Camerei Democrate a Reprezentanților, Nancy Pelosi, să „adopte o lege puternică care să ofere asistență medicală EXCELENTĂ”.

Un răspuns

  1. Domnule Trump, stiu ca astazi aproape nimeni din tara d-voastra (oricum un numar mic in raport cu cel al votantilor) nu mai impartaseste in totalitate acel(a) „great again”, acea sclipire nationalista, acel opus suprem al „internationalei socialiste”, suparata, „aproape de izolationism” (iar aceste asa zise negocieri de pana acum, soldate doar cu zambete de complezenta si lipsite de rezultat, chiar pot induce sau crea acea „solutie finala in problema americana”, adica izolationismul).
    Iar acest izolationism va fi impartasit doar la inceput si de buna voie cu Israelul si prin forta sau lipsa de optiuni cu unele state (din America Centrala si de Sud, poate si altele, neimportante) care vor incerca sa „umple”, la un nivel destul de timid, golul lasat de „politica mare” impusa la nivel planetar de America ultimelor 7 decenii.
    Ma indoiesc de bunul rezultat.
    Odata intrata in izolationism, America nu va mai putea intra in randul comunitatii internationale relevante (cu ONU la Berlin, Paris sau Roma), cu NATO desfiintat si trupele readuse „la glie”, cu armate nationale si arme de alta tehnologie si fabricatie, neunitare si imprevizibile (precum camarile din Turnul Babel) si mintea oamenilor care uita usor intalnirile, privirile languros-politice, zambetele fortate, tratatele (care doar teleporteaza problemele majore), panglicile taiate, paharele de sampanie, petrecerea, s.a.m.d. dar nu uita „jignirea” creata de un „expeditor” cu o istorie de „doua secole si ceva”, scrisa, cu greseli de punctuatie, catre un „destinatar” cu o istorie milenara si care, culmea, este creatorul Americii.
    Domnule Trump, chiar si pentru mine, individ semi-inteligent, semi-doct, fara vreo scoala mai inalta de 2 nivele, decizia izolationista este una pe care cred ca doar ati fluturat-o, in stilul „The Aprentice”, adica „ca nu credeti” dar v-ati bazat imprudent pe capacitatile si raspunsul celorlalti „egali”.
    Si mai este si „educatia”, superficiala, prea-mercantila si cinica in interiorul careia ati ramas captiv, precum un gandac de balegar (iertati comparatia dar acel gandac munceste foarte mult si corect, este determinat de acea forma ideala din punct de vedere fizic, sfera) si care-i ofera lui o motivatie viabila pentru repetitivitate, in sensul de avans si progres.
    Intrebare (retorica) scurta, ca nu puteti sa faceti totul singur, ei, indivizii astia pe care-i puneti in diferite functii importante de conducere sau ranguri, va ajuta efectiv sau va pierd vremea ori va fac deservicii pe banii alocati din bugetul federal ?
    Dar, Domnule Trump, oricat as incerca (stiti) exista decizii, unice precum Paradisul sau Infernul, referitoare la iesirea din acordul de la Paris privind schimbarile climatice, iesirea din acordul nuclear cu Iranul, iesirea din tratatul INF (si asta dupa iesirea intempestiva a „bunicului” d-voastra politic Bush, in 2002, din tratatul ABM, negociat vreme de 17 ani cu URSS), acordurile cu Canada si Japonia (nu le-am pus in ordine temporala), ce as putea face eu ca un bun talmaci, ca un „fanariot” care doreste (iata, pentru a doua oara) sa inteleaga si sa se „adape” de la inteligenta suprema pe care o pulverizati prin WhatApp ?
    Sa fiu eu, iobagul, porcul care ma bucur ca am scapat de acest Ignat si numai pentru a va urmari evolutia in campionatele ce vor urma.
    Iar aceste „desfasurari” cred ca vor avea o putere „magica”, plina de invataminte, pana la urma este important de inteles ca un cetatean american, chiar daca are o Constitutie tarzie, mai multa mancare, bautura, zahar, E-uri si droguri si fara un sistem de protectie sociala, nu se poate pozitiona (ca individ cu drepturi) in corpul lui Dumnezeu sau Budha, mai spre cap/creier decat ceilalti cetateni, care au si ei Constitutii, produse pentru intretinerea vietii si longevitatii acesteia (cu probleme insemnate la pensii), sisteme evoluate si permanent revizuite de protectie sociala, minuni ale civilizatiei imediate.
    Introducerea aceasta era necesara dar ma muncesc si intru in analiza subiectului d-voastra, adica „Obamacare este neconstitutionala”. Sa fie.
    Oricum, din cei 325,7 milioane de cetateni americani, aproximativ 60 milioane nu au asigurare medicala si dintre acestia „negrul” Obama a incercat (chiar dupa pierdera Congresului, la sfarsitul primului mandat) sa asigure macar pentru 17 milioane dintre ei accesul prim, minimal la servicii de urgenta (sa retinem cifra infima de 100 de dolari/capita).
    Este rusinos (si vestul salbatic era mai milos).
    Domnule Trump, domnilor din Sistemul militar-industrial (ramas in urma razboiului rece), domnilor din marile companii multi-nationale (care v-ati propus tinte de profit si crearea de milionari, daca se poate la secunda) nu uitati ca nu elitele va aduc prosperitatea, dividendele si bonus-urile ci marea masa, care va consuma produsele si serviciile nesanatoase (si in mare parte inutile), domnilor militari si cei din complexul aerospatial (termen rusesc) nu cereti suplimentari de fonduri chiar daca sunteti, tehnologic cu trei decenii in urma inamicului strategic, cand pentru aparare, din marele buget anual de 0,8 triliarde, apararii se aloca 0,1, restul fiind pentru CIA sau alte organizatii suprastatale care se „ocupa” permanent de aducerea la zi a notiunii machiavelice „divide et impero”.
    Ca o paranteza (inca) si fara sa fim in Europa vreun „varf de lance” in domeniu, noi romanii (din punctul de vedere al asistentei sociale si medicale) suntem deasupra americanilor, de cand exista ei si pana astazi.
    America si-a colonizat poporul si i-a oferit doar 2 variante ca individ: ori castigi (prin orice mijloace, nu te ingradim) si platesti taxe ori dispari pe limba ta, nu ne intereseaza (tara aceasta unica, exceptionala, cum spunea Obama, pentru a-si justifica ingerintele in afacerile altor state doar pe baza de „exceptionalitate”). Iarta-i Doamne de la Washington si pana la cei care vor mai fi si pana la finalul lor.
    Domnule Trump, stiu ca tatal d-voastra a fost afacerist imobiliar pe case ieftine (precum Ford pe masini ieftine) si stiu de asemenea ca d-voastra ati accesat domeniile de lux, intr-un moment prielnic si ati castigat (ati si pierdut, la recesiune pe segmentul imobiliar specific) totusi, totusi (vorbind despre inalta functie de presedinte) orice stat se reformeaza, se transforma, devine mai uman si va intreb direct: sunteti bogat, aveti tot ce va doriti de multa vreme, de ce nu acceptati sa dati macar acel „ceva” care va curge printre degete, pentru cei mai sarmani ca noi (poate prosti) dar care merita atentia lui Dumnezeu, de ce nu aduceti (daca puteti) America in randul statelor civilizate ale lumii (cred ca si Yemen este mult mai civilizat decat tara d-voastra din acest punct de vedere), de ce nu va opriti, de ce nu judecati, de ce nu incercati sa intelegeti ca banii (in sine) mai au valoare doar pana urmatoarea „resetare” si care (ciclic) este intarziata, care ar putea fi maine si ca tot acest castel american, creat din carti de joc ar putea intretine combustia necesara, nu numai pentru transformarea sa in scrum dar si pentru aducerea „altor zari” in aceeasi situatie inacceptabila.
    Domnule Trump, reveniti-va.
    Suntei om si aveti obligatii, in primul rand fata de oameni si „vietile” lor trecatoare.
    Face-ti ceva mai mult pentru oameni (daca trebuie va pieri si Congresul) si veti castiga si al doilea mandat dar si relatia necesara si fireasca cu Rusia, pentru pacea planetara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri