Caută
Close this search box.

Trump laudă secretarul Trezoreriei dar critică din nou Fed-ul pentru creșterea ratei dobânzii

trump

Președintele Donald Trump și-a exprimat marți încrederea în secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, pe fondul îngrijorărilor legate de o economie slăbită și de o scădere a pieței bursiere, dar și-a repetat criticile asupra Rezervei Federale a Statelor Unite, spunând că a crescut rata dobânzii prea repede, informează Reuters.

Vorbind reporterilor în Biroul Oval după o conferință video de Crăciun cu trupele americane desfășurate în străinătate, Trump a declarat, de asemenea, că companiile din SUA sunt „cele mai mari din lume” și au prezentat o oportunitate de „cumpărare”. Întrebat dacă are încredere în Mnuchin, Trump a spus: „Da, da. Foarte talentat. O persoană foarte inteligentă”, a spus el. Comentariile sale au venit după ce Mnuchin a ținut luni o conferință cu autoritățile de reglementare din SUA pentru a discuta despre scăderea piețelor bursiere americane. Apelul a făcut mai mult decât să asigure investitorii. Toți cei trei mari indici bursieri din SUA au închis cu mai puțin de 2 procente comparativ cu ziua precedentă sărbătorii de Crăciun. S & P 500 a pierdut aproximativ 19,8% comparativ cu închiderea din 20 septembrie, puțin sub cele 20% care definesc în mod obișnuit o piață. Mnuchin a vorbit, de asemenea, duminică cu șefii celor mai mari șase bănci din SUA, care au confirmat că dispun de lichidități suficiente pentru a continua să împrumute și că „piețele continuă să funcționeze corect”.

Investitorii au declarat că decizia sa de a convoca un grup de lucru al președintelui pe piețele financiare, cunoscută sub denumirea de „Echipa de protecție împotriva plonjelor”, ar fi putut influența curentul.

Marți, Trump a lăudat companiile din SUA și a declarat că prețurile mai mici ale acestora reprezintă o oportunitate pentru investitori. „Am mare încredere în companiile noastre. Avem companii, cele mai mari din lume, și se descurcă foarte bine. (…) Cred că este o șansă extraordinară de a cumpăra”.

Stocurile din SUA s-au redus drastic în ultimele săptămâni datorită preocupărilor legate de creșterea economică mai slabă. Trump a acordat în mare măsură vina pe Fed, criticându-l deschis pe președintele său, Jerome Powell, pe care tot el l-a numit. „Ei cresc ratele dobânzilor prea repede, deoarece cred că economia este atât de bună. Dar cred că vor înțelege destul de curând”, a spus Trump, repetându-și criticile.

Rapoartele mass-media au sugerat că Trump a mers atât de departe încât a discutat despre demiterea lui Powell și a declarat pentru Reuters încă din august că nu era „încântat” de președinte. Luni, Trump a spus: „Singura problemă pe care o are economia noastră este Fed-ul”.

Fed a majorat rata dobânzii săptămâna trecută, așa cum era de așteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri