Caută
Close this search box.

Una dintre cele mai triste file din Marea Unire: Stegarul Ion Arion, care s-a sacrificat şi nu a mai prins măreţul eveniment

Ion-Arion

Una dintre cele mai tragice povești legate de Marea Unire este cea a lui Ion Arion. Mulți îl consideră martirul Unirii, în timp ce alții i-au acordat calificativul de stegarul Unirii.

Dincolo de titluri și de calificative, realitatea istorică este una singură: Ion Arion nu a mai apucat să vadă realizarea Marii Uniri, deoarece a fost ucis în Gara din Teiuș, la doar câțiva kilometri depărtare de Alba Iulia.

Ion Arion s-a născut în satul Agriș, comuna Iara, la 3 iunie 1894. În timpul Primului Război Mondial, el a servit în armata imperială, unde a obținut gradul de caporal. După abdicarea împăratului Carol de Habsburg, Ion Arion a fost demobilizat și s-a întors acasă.

Cei doi nepoți ai săi care mai trăiesc în satul Agriș își amintesc cum fetele din sat au cusut un drapel românesc, care a fost sfințit în biserica din Agriș. Agrișenii au trimis spre Alba Iulia o delegație formată din 25 de persoane.

Ion Arion, care avea o statură impresionantă, a fost desemnat port-drapel. Oamenii au mers cu căruțele, prin Buru, Moldovenești și Turda spre Câmpia Turzii, unde s-au urcat în trenul spre Alba Iulia.

În gara Teiuș, delegații care mergeau spre Cetatea Unirii s-au dat jos din tren și au încins o horă.

Drept răspuns la manifestarea zgomotoasă de bucurie, persoane care au rămas neidentificate au deschis focul, potrivit rfi. Au fost trase focuri de armă atât de la etajul Gării Teiuș, cât și dinspre o garnitură cu militari germani care se retrăgeau din România.

Ion Arion a fost lovit de două gloanțe. A murit în tren, în drum spre Alba Iulia.

Ion Arion a avut parte de funeralii naționale și a fost înmormântat, în data de 2 decembrie 1918, în cimitirul bisericii greco-catolice din cartierul Maieri din Alba Iulia, acolo unde era înmormântat și episcopul Atanasie Anghel, părintele Unirii religioase din 1700.

FOTO: Ziarul Unirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri