Caută
Close this search box.

Ungaria expulzează în secret spioni ruşi, ca să nu tensioneze relaţiile cu Moscova

orban

Din 2010, zece cetățeni ruși au fost expulzați din Ungaria din cauza activităților de spionaj. Autoritățile de la Budapesta nu au făcut public nici unul dintre aceste cazuri pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia.

Ultima dată când un spion rus a fost expulzat a fost în anul 2016, când Serviciul Militar de Securitate Națională (KNBSZ) a descoperit că unul dintre diplomații ruși ai ambasadei de la Budapesta era de fapt ofițer GRU – serviciul militar de spionaj al Rusiei.

Acesta era implicat în furnizarea de armament pentru Frontul Național Ungar, o mișcare neo-nazistă, și avea legături cu rețele de criminalitate organizată din Balcani.

În acest caz, precum și în altele similare, serviciile secrete au făcut informări despre expulzările tăcute doar în cadrul Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională. În schimb, ministrul de Externe, Szijjarto Peter, a negat în 2016 faptul că Ungaria ar fi expulzat vreun diplomat rus.

O sursă din comisia parlamentară a afirmat că expulzările făcute cu discreție sunt o modalitate prin care guvernul ungar încearcă să evite o confruntare deschisă cu Moscova. Țările învecinate însă nu mizează pe această politică.

Austria a anunțat public în noiembrie că un colonel de armată furniza secrete militare Rusiei încă din anii 90. La scurtă vreme, Slovacia a expulzat un agent GRU, iar în decembrie Cehia anunța identificarea unei rețele rusești de spionaj. Polonia și Ţările Baltice nu au ratat nici ele ocazia de a anunța identificarea unor spioni ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri