Caută
Close this search box.

„Vestele galbene”, pe Champs-Elysées. Poliția a folosit gaze lacrimogene, 85 de persoane au fost reținute

Update Autorităţile franceze au folosit gaze lacrimogene în Paris, împotriva celor 35.000 de persoane care protestează pe bulevardul Champs-Elysees faţă de Guvernul lui Emmanuel Macron, relatează site-ul postului ABC. Un număr de 85 de persoane au fost retinute.

„Vestele galbene” s-au adunat pe bulevardul Champs-Elysées din Paris pentru al cincilea week-end consecutiv de demonstrații, informează BBC.

Mii de polițiști vor fi dislocați în caz de ciocniri violente și de perturbări care au marcat protestele anterioare.

Mișcarea a început acum cinci săptămâni, inițial împotriva unei creșteri a impozitelor pe combustibili, dar de atunci s-a răspândit pentru a aborda și alte probleme, inclusiv reformele din domeniul educației.

Zeci de oameni au fost deja arestați în această sâmbătă. Cu toate acestea, până în prezent numărul de arestări este mult mai mic decât cele 300 efectuate în aceeași perioadă a săptămânii trecute.

Unele magazine și centre comerciale s-au închis pe timpul zilei, în timp ce protestatarii au respins apelurile făcute de guvernul francez, îndemnându-i să rămână acasă. „Ultima oară, am fost aici pentru taxe”, a declarat Jeremy de 28 de ani agenției de știri AFP. „Este vorba de instituții – dorim o democrație mai directă”, a spus el, adăugând că oamenii trebuie să „strige ca să se facă auziți”. Unele muzee vor fi, de asemenea, închise, dar atât Louvre, cât și Turnul Eiffel vor rămâne deschise.

Impactul demonstrațiilor „gilets jaunes” (veste galbene) a fost puternic resimțit în Franța. Guvernul a fost obligat să se supună presiunilor și să își ajusteze cursul economic. Președintele Emmanuel Macron a răspuns la protestele de stradă la nivel național prin eliminarea unei taxe nepopulare pe combustibil și promițând o sumă suplimentară de 100 de euro pe lună pentru salariul minim și reducerea impozitelor pentru pensionari. Cu toate acestea, nu este clar că a făcut suficient pentru a dezamorsa furia publică.

Hugh Schofield, de la BBC, spune că unii din mișcare cer o pauză în urma concesiilor președintelui Macron, dar în jurul țării există „veste galbene” care simt acum că nu este timpul să ușureze presiunea.

Un răspuns

  1. Motivatia actiunii este este una externa Frantei si impotriva ei (s-a mai adaugat, palid si Belgia pentru a nu parea „tintit”), perioada de timp este una pasagera, considerandu-se ca „scopul” poate fi atins in mod eficient si cu mai putine cheltuieli.
    Iata, deci.
    Dupa caderea (deja cazuta cu mult timp in urma) a lui Merkell, chiar nu inteleg de ce aceasta individa a mai candidat si la al 4-lea mandat (si numai pentru decizie as fi pensionat-o fara pensie, as fi arestat-o, doar ca su mai poata candida).
    Helmut Khol a pregatit-o pe Angela pentru functia de cancelar. Pe cine a preagatit acest persaonaj, dupa aproape 20 de ani (Kohl a avut doar 5 si era barbat de stat) pentru a-i continua „politica” ?
    Se pare ca individa s-a considerat vesnica, precum moartea.
    Draga Engie (fara legatura cu fostul GDF-Suez), pana la alegerile trecute mai insemnai ceva, bun sau rau, pentru cativa actori importanti de pe scena politica internationala.
    Acum nu mai insemni nimic, indiferent ca-l suni pe Vladimir Vladimirovici (inca-ti raspunde si nu este „prins”) si sa vedem cu Nord Stream 2, oricum ai fost retrogradata de propriul partid.
    Trebuia sa intelegi si sa te comporti „barbateste” in lumea pe care tocmai ai parasit-o acum 6 luni si „despre morti numai de bine”. Amin.
    Dupa toate evenimentele ultimelor 5 decenii, Franta de dupa De Gaulle a ajuns, iata (pentru o perioada si din nou) sub cizma germana, atat economic cat si politic (Sarkozy, Hollande si tinerelul maritat cu „vocea de dicolo”, adica Macron), oameni slabi, lipsiti de viziune, precum …, stim si noi in Romania.
    Romania (exceptand tarile din Africa si pentru acestea, mai recent) a creat un adevarat cult al „limbii in ureche” in ultimele 2 secole, Franta avand cele mai curate urechi de pe continent.
    Istoria a dovedit insa ca „acele limbi” au fost bune pentru tara si chiar asa a fost, s-a intregit neamul. Vivat.
    Dar se pare ca Germania (chiar in situatia ei) nu accepta ca Franta sa-i ia locul (Macron e un fel de barbat dar nu prea s-a auzit) si imediat, prin efectul de suctiune, Liga Nord, adica Salvini Matteo, preia acele fraie „serioase”, precum lacatele din spini uscati de la poarta Iadului, cu rol de prim rang si pana acum, ramane mare sef.
    Mai vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri