Caută
Close this search box.

VIDEO Situația din Franța riscă să degenereze. Macron a convocat serviciile. Se vorbește despre posibilitatea instaurării stării de urgenţă

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat, duminică dimineaţă, o reuniune de urgenţă la Elysée, la care vor fi prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi ”serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie, după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele ”vestelor galbene”, care sâmbătă seara au dus la devastarea centrului Parisului şi arestarea a peste o sută de persoane, scrie News.ro.

„Vinovaţii de aceste violenţe nu vor o schimbare, nu vor nicio îmbunătăţire, ei vor haos. Aceştia vor fi identificaţi şi vor răspunde pentru actele lor în justiţie”, susţine preşedintele Macron, în timp ce ministrul de Interne, Christophe Castaner, a vorbit despre posibilitatea instaurării stării de urgenţă.

Reuniunea va avea loc imediat ce preşedintele francez va sosi de la summit-ul G20 din Argentina, transmite AFP.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe, aflat în vizită sâmbătă seară la o unitate de poliţie, a condamnat violenţele „incredibil de şocante” care au avut loc cu prilejul mobilizării „Vestelor galbene” la Paris, mulţumindu-le forţelor de ordine, relatează AFP preluat de Agerpres.

„Imaginile pe care le-am văzut sunt incredibil de şocante. Şi aceste imagini sunt nimic în comparaţie cu ce aţi trăit. Ele nu redau presiunea pe care aţi suferit-o. Şi nu aţi dat deloc înapoi, deci vă mulţumesc foarte sincer”, le-a spus şeful guvernului poliţiştilor la unitatea din Bessieres, conform unei înregistrări difuzate de serviciile sale.

„Cei care erau în faţa voastră erau pregătiţi, echipaţi, organizaţi pentru a merge la confruntare în condiţiile cele mai dificile şi cele mai dure”, a spus el, vorbind despre cele 287 de arestări care sunt „aproape un record”.

Prim-ministrul a fost însoţit în vizita sa de ministrul de interne Christophe Castaner şi de secretarul de stat Laurent Nunez.

„Am venit (…) pentru a vă spune mulţumesc. Este puţin lucru de spus, dar este important să o spunem. Şi nu va fi niciodată atât de clar pe cât gândim în sinea noastră despre ceea ce aţi făcut astăzi. Mă înclin în faţa voastră”, le-a spus el poliţiştilor.

Vehicule şi restaurante incendiate, magazine devastate şi jefuite, forţe de ordine şi salvatori atacaţi: din cartierul Operei până pe străzile Foch şi Rivoli, scenele de gherilă urbană s-au repetat în mai multe cartiere rezidenţiale ale capitalei, eclipsând mesajul transmis în întreaga Franţă de zeci de mii de „veste galbene”.

Violenţele s-au soldat cu circa o sută de răniţi, dintre care 14 în rândul forţelor de ordine.

Edouard Philippe a decis să-şi anuleze deplasarea în Polonia pentru summitul privind schimbarea climatică COP 24 în urma gravelor violenţe de sâmbătă de la Paris, au anunţat anterior serviciile sale.

Prim-ministrul francez, care urma să se deplaseze în Polonia duminică după-amiază şi luni, „va rămâne în Franţa” şi a cerut ministrului tranziţiei ecologice, Francois de Rugy „să conducă delegaţia franceză” la COP luni, a precizat anturajul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri