Caută
Close this search box.

Vizita lui Netanyahu în Brazilia: Eveniment anticipat dar fără declarația de mutare a ambasadei la Ierusalim

Președintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și, în timp ce ambii au promis să aprofundeze legăturile, nu a existat niciun anunț în timp ce unii au anticipat că Brazilia își mută ambasada la Ierusalim, relatează Reuters.

Netanyahu, primul prim-ministru israelian care a vizitat Brazilia, a zburat la Rio de Janeiro pentru a se întâlni cu Bolsonaro, un aliat ideologic care va prelua mandatul pe 1 ianuarie după victoria electorală din octombrie. Cei doi bărbați au luat prânzul într-un fort pe plaja Copacabana înainte de a da declarații. „Israel este țara promisă. Brazilia este țara promisiunii”, a declarat Netanyahu, adăugând că Israelul ar putea ajuta în domenii precum economia, securitatea, agricultura și resursele de apă. Bolsonaro a promis că va vizita Israelul până în martie ca o modalitate de a-i mulțumi lui Netanyahu pentru acest gest. „Vom începe un guvern dificil din ianuarie, dar Brazilia are potențial”, a spus Bolsonaro. „Ca să depășim obstacolele, avem nevoie de aliați buni, prieteni buni, frați buni, ca Benjamin Netanyahu”.

Cei doi au vizitat, de asemenea, o sinagogă unde Netanyahu și-a subliniat speranțele pe care cele două țări le-ar putea opera într-un mod mai aliniat și mai prietenos în viitor. Bolsonaro și asistenții de top au declarat în repetate rânduri că va transfera ambasada Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, dar de la alegerea sa a fost pus sub presiune pentru a elimina ideea de susținătorii puternici din sectorul agricol, care se tem că decizia va afecta vânzările de carne halal în Țările arabe.

Liga Arabă i-a spus lui Bolsonaro că transferarea ambasadei la Ierusalim ar fi un obstacol în calea relațiilor cu țările arabe, potrivit unei scrisori văzute de Reuters la începutul lunii decembrie. O astfel de mișcare a lui Bolsonaro ar fi o schimbare bruscă a politicii externe braziliene, așa cum a fost pentru Statele Unite, când președintele Donald Trump a relocat ambasada SUA la Ierusalim, în mai. Brazilia a susținut în mod tradițional o soluție de două state al conflictului israeliano-palestinian. Unii observatori politici au speculat că Bolsonaro va folosi vizita lui Netanyahu ca o modalitate perfectă de a face acest anunț.

Bolsonaro a discutat despre Israel în timpul unei întâlniri de la Rio cu consilierul pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton, la sfârșitul lunii trecute. Deși Bolsonaro ar putea face anunțul într-o etapă ulterioară, un oficial al Departamentului de Stat din SUA a declarat vineri că guvernul SUA așteaptă ca acesta să facă în cele din urmă această mișcare. „Salutăm, de asemenea, comentariile președintelui ales Bolsonaro referitoare la mutarea ambasadei braziliene în Israel la Ierusalim din Tel Aviv în sprijinul dreptului suveran al Israelului de a-și recunoaște Ierusalimul drept capitală de către statele din întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare să primim mult mai mulți dintre prietenii și aliații noștri în Ierusalim”, a spus oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri