Caută
Close this search box.

Ziua Internațională anti-SIDA, marcată la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dr.Diana Păun, prezenta la marcarea Zilei Internationale de lupta anti  SIDA a spus in interventia sa că  ,, prevenirea şi controlul infecţiei HIV se încadrează în contextul internaţional acela, creionat de agenda de dezvoltare durabilă 2030. 
Obiectivul 3 de dezvoltare durabilă este dedicat sănătăţii şi conţine mai multe ţinte printre care şi ţinta 3.3 care prevede ca până în anul 2030 să se pună capăt epidemiilor de SIDA, tuberculoză, malarie şi boli tropicale. 
(….) Incidenţa prin HIV în România conform statisticilor OMS a fost de 3,2 la suta de mii de locuitori în anul 2016 în scădere de la 4,1 în 2015 la această cifră de 3,3 iar media la nivelul UE a fost în 2016 de 5,8. Incidenţa în România  a înregistrat un trend descendent din anul 1990 urmată de o creştere în perioada 2011-2014. În anul 2017 s-au înregistrat 629 de cazuri noi faţă de 950 în 2000.
Ziua de luptă împotriva SIDA este o oportunitate de a aduce în dezbaterea publică Programul de tratament HIV în România care are multiple probleme aşa cum ştim cu toţii şi de a ne direcţiona eforturile către prevenţie, asigurarea accesului la tratament şi a calităţii vieţii celor care trăiesc cu această afecţiune. Dincolo de conştientizare, responsabilizare, de luptă împotrivă discriminării avem nevoie de acţiune, de finanţare şi mai ales de consecvenţă,, a subliniat dr.Diana Paun.

Dr. Cristian Grasu: Bugetul pentru tratamentul SIDA a crescut de la 32 la 72 de milioane de lei

  La randul sau secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Cristian Grasu a facut referire la reliefat faptul ca bugetul alocat pentru aceasta afectiune a crescut ,, Am văzut cât a crescut bugetul pentru tratarea şi prevenţia acestei boli în ultimii opt ani şi a crescut de mai mult de două ori. De la 32 de milioane la 70 de milioane. 32 de milioane în anul 2010 şi 70 de milioane acum. (….) 
   În fiecare an 700 de oameni se îmbolnăvesc în continuare şi deşi statul face eforturi să trateze toţi pacienţii într-un mod cât mai apropiat de ultimele cuceriri ale ştiinţei se pare că ceea ce nu facem foarte bine este prevenţia, lucru pe care desigur ne preocupă să îl rectificăm, să îl îmbunătăţim pentru că combatarea acestei infecţii este parte din Strategia naţională de Sănătate 2014-2020 şi pentru că am stabilit un program naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, precum şi un plan naţional strategic pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de HIV/SIDA pentru următorii trei ani pe care îl puteţi găsi postat pe site-ul MS din 23 noiembrie 2018 aici trebuie să ne concentrăm atenţia pe depistarea precoce, pe prevenţie, pe intervenţia în acele zone în care retragerea anumitor finanţatori care ne-au susţinut a lăsat spaţii goale şi găuri în buget lucru pe care atât MS în colaborarea cu CNAS şi Guvernul îşi propun să îl facă în următoarea perioadă. Pentru prevenţie MS îşi propune să achiziţioneze teste HIV rapide şi ELISA şi să le repartizeze către Unităţile sanitare care implementează programul, să realizeze aceste testări şi la gravide şi persoanele la risc şi de asemenea să finanţeze într-un mod cât mai apropiat de nevoi investigarea ulterioară în acele situaţii în care este nevoie de metoda …
   În acest moment avem în evidenţe un număr de aproape 15.000 de bolnavi în viaţă de HIV/SIDA pe care trebuie să îi tratăm în continuare cât mai bine putem. Pentur aceasta MS va aloca în continuare fonduri necesare derulării programului. De asemenea, MS îşi propune să organizeze proceduri de achiziţie centralizată pentru că am observat că aceast aduce o chletuire mai eficientă a banilor repartizaţi şi accesul la medicamente mai bune şi mai ieftine pentru toţi pacienţii bolnavi de HIV/SIDA. Luarea în evidenţă a persoanelor cu HIV/SIDA la nivelul unităţilor de boli infecţioase teritoriale este o altă activitate pe care MS o va susţine în următoarea perioadă şi de asemenea asigurarea în spitale, în ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA.
  Este o problemă faptul că în continuare numărul bolnavilor de HIV/SIDA creşte în fiecare an cu aproape 700 de bolnavi noi. Este evident că pe lângă acţiunile MS, CNAS, unităţilor spitaliceşti implicate în Programul naţional este nevoie ca toată societatea în măsura în care ştie şi poate să sprijine autorităţile statului, spitalele implicate în această acţiune pentru că nu este doar o problemă a MS este problema întregii comunităţi româneşti,, a punctat oficialul.

Prof. Adrian Streinu Cercel: A crescut speranța de viață a bolnavilor infectați cu HIV

  Managerul Institutului „Matei Balş” prof dr. Adrian Streinu Cercel a facut , cu acest prilej, o trecere in revista a principalelor momente  cu care specialistii din sanatate s-au confruntat de cand aceasta maladie este prezenta in tara noastra. 
   ,,În 1985 speranţa de viaţa a unui pacient infectat cu HIV era undeva la şase luni în momentul de faţă în 2018 speranţa de viaţă dacă îşi ia medicamentele este foarte asemănătoare cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV.
(….) Astăzi avem instrumente şi para-instrumente astfel încât în câteva săptămâni persoana respectivă devine nedetectabilă şi nu mai transmite, despre asta vorbim în 2018.
(….) Ceea ce propun eu este ca alocaţia bugetară pentru programe naţionale să fie cap-coadă de la începutul anului şi până la sfârşit şi nu să aştepte rectificarea bugetară.
Un program naţional pentru probleme majore de sănătate publică nu are de ce să aştepte rectificări bugetare”.
Specialistii au aratat ca daca la inceputul epidemiei grupa cea mai afectata era cea reprezentata de  copiii din orfelinate  in prezent calea de transmitere  este cea heterosexuala  si prin injectare cu aceiasi seringa intalnita la consumatorii de droguri,.
O alta problema cu care se confrunta medicii este aceea a nerespectarii schemei de tratatement ceea ce face ca aceasta sa dea rezistenta si impune schimbarea schemei.Acest lucru poate duce la situatii in care pacientii sa nu mai aiba alternative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri