Caută
Close this search box.

4 milioane de roboti vor lucra cot la cot cu oamenii în 2021!

Peste doar câțiva ani inteligența artificială va fi un subiect lipsit de senzațional, căci binomul om-mașina va fi cea mai lucrativă formă de colaborare, întâlnită la tot pasul. Astăzi, un exemplu de succes pe piața româneasca este compania UiPath care a dezvoltat alături de Google o soluție bazată pe inteligența artificială: Contact Center AI poate înlocui sistemul telefonic de preluare și redirecționare a apelurilor clienților către operatorii corespunzători problemelor semnalate.

Artificial Intelligence (AI) înseamnă abilitatea unei mașini de a efectua funcții cognitive pe care, până mai ieri, le asociam strict minții umane: percepția, raționamentul, învățarea, interactivitatea, rezolvarea problemelor și creativitatea. Scopul AI este de a face computerele la fel sau poate chiar mai deștepte decât oamenii. Astfel că deep learning-ul, care se bazează pe tehnici de învățare digitală (care imită creierului uman în procesarea datelor și luarea deciziilor), câștigă tot mai mult teren, fiind un ”must-have” și în advertising. Perfectând constant tehnologia, inteligența superinteligentă poate contribui la eradicarea bolilor și războaielor însă puțin probabil să fie capabilă să înțeleagă, accepte și exprime emoțiile umane. Și de aici factorul de risc existent…

Însă un lucru este cert: inteligența umană a creat-o pe cea artificială. Dar urmează și întrebarea: „Ce fel de inteligență va crea inteligența artificială?” Momentan hai să ne bucurăm de dictonul latin „Carpe diem”… căci nu peste mult timp vom afla răspunsul.

Eric Schmidt, preşedintele executiv al Alphabet, compania care deţine Google, a declarat, acum un an că, în domeniul Inteligenței Artificiale China va deveni lider şi va depăşi SUA până în 2025 dacă, Washingtonul nu acţionează repede. „Credeţi-mă, aceşti oameni din China sunt foarte buni. Vor folosi această tehnologie atât pentru obiective comerciale, cât şi militare, cu toate implicaţiile rezultate din asta”, a declarat Schmidt la Artificial Intelligence and Global Security Summit.

O altă rivală a Americii, Rusia, investeşte de asemenea masiv în acest domeniu. Vladimir Putin a declarat recent că ”țara care ”va domina” în domeniul inteligenței artificiale va conduce lumea. Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia vrea să fie un lider în domeniu, dar nu îl va monopoliza, ci va împărtăşi cunoştinţele cu „întreaga lume”.

China şi-a anunţat strategia privind inteligenţa artificială şi şi-a propus ca până în 2030 să fie lider mondial în domeniu. „Este destul de simplu. Până în 2020 ne vor prinde din urmă (n.e. – pe americani, la cest capitol), iar până în 2025 vor fi mai buni decât noi. În 2030 vor domina industriile care folosesc tehnologia”, a afirmat preşedintele Alphabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri