Caută
Close this search box.

700 de accidente, în două săptămâni, pe pârtiile din ţară. Avertismentul medicilor

Deşi, oficial, vacanţa de Revelion s-a încheiat încă de miercuri, staţiunile de la munte arată şi joi la fel ca în zilele de sărbătoare.

Aceeaşi înghesuială în parcări şi pe părţii, aceleaşi coloane de maşini înşirate pe drumurile spre staţiuni.

Sunt destui români care şi-au prelungit sejurul şi vor sta la munte inclusiv weekendul viitor. În plus, lor li se adăugă turiştii de peste Prut care au sosit şi ei, în aşteptarea Crăciunului pe rit vechi. Astfel că, pe Valea Prahovei şi în Poiana Braşov nu există pauză de distracţie.

Din păcate însă, pentru mulţi, şederea la munte nu a însemnat doar bucurie. Şi-au încheiat vacanţa brusc cu suferinţa şi chiar spitalizare. Vorbim despre circa 700 de accidente înregistrate în ultimele 2 săptămâni pe pârtiile din toată ţara. Salvamontiştii spun că multe dintre aceste situaţii puteau fi evitate dacă turiştii ar fi respectat câteva reguli simple.

În numai 5 minute, la Dispeceratul salvamont din Poiana Braşov au venit 3 apeluri de urgenţă. Ultimul anunţa că o femeie de 36 de ani s-a lovit puternic la un genunchi în timp ce cobora pe schiuri din masivul Postăvaru. În total, de la începutul sezonului, salvamontiştii din Poiană au avut peste o sută de intervenţii pe pârtie. Principala cauză a accidentarilor o reprezintă chiar schiorii sau snowboarderii.

Cătălin Petrescu, Serviciul Salvamont Poiana Brașov: “Schiorii începători au impresia că e sport simplu, se învață uşor. Schiorii avansați au senzația că stăpânesc schiurile mult mai bine decât fac de fapt, se dau tot mai tare deşi pârtia e aglomerată.”

Turiştii se plâng că avem părţii prea puţine iar înghesuiala de pe ele favorizează accidentările. Ei spun că ar trebui piste separate – unele pentru schi, altele pentru snowboard. În plus, pe pârtiile de începători, de exemplu, intră foarte mulţi turişti care doar se plimba, fără să ţină seama de pericolul pe care îl creează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri