Caută
Close this search box.

Abe se întâlnește cu Theresa May pe măsură ce criza Brexit ia amploare

Premierul japonez, Shinzo Abe, probabil îl va încemna joi pe premierul britanic, Theresa May, să facă tot ce poate pentru a evita un Brexit dezordonat ceea ce ar putea fi un dezastru, au avertizat companiile japoneze de top, informează Reuters.

Companiile japoneze au cheltuit în Marea Britanie peste 46 de miliarde de lire sterline, încurajate de guvernele britanice succesive, deoarece Margaret Thatcher le-a promis o bază de afaceri prietenoasă de unde să comercializeze în întreagă Europă.

Viitorul Brexit rămâne profund nesigur – cu opțiuni variind de la o ieșire dezordonată din UE la un alt referendum de aderare – deoarece parlamentarii britanici sunt așteptați pe 15 ianuarie să respingă acordul negociat de May cu UE în noiembrie. Abe a salutat tranzacția în noiembrie și investitorii se tem că dacă va fi înfrânt, atunci a cincea economie mondială va fi aruncată într-un Brexit fără haos, care ar împiedica serios lanțurile de aprovizionare.

Vorbind în Olanda miercuri, Abe a spus că dorește să evite o neconcordanță cu Brexit și să „vadă influența Brexit asupra economiei globale minimizată. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu Theresa May pentru a ajuta, în orice mod putem, în perioada premergătoare votului parlamentului britanic” cu privire la acordul de ieșire pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul, a spus Abe.

Ministrul britanic de afaceri, Greg Clark, a declarat că o înțelegere fără acord Brexit ar fi un dezastru, iar parteneri precum Japonia au nevoie de asigurarea că aceasta va fi evitată.

Abe și May vor discuta oportunitățile economice care există pentru ambele state, în timp ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, a declarat Downing Street înainte de întâlnire. „Marea Britanie și Japonia sunt parteneri naturali”, a spus May. „Întrucât Marea Britanie se pregătește să părăsească UE, ne ridicăm orizonturile spre restul lumii. Relația noastră cu Japonia este mai puternică decât oricând și această vizită va spori cooperarea într-o gamă largă de domenii”.

Pentru Abe, totuși, relația comercială a Marii Britanii cu Europa, după Brexit, va fi pe ordinea de zi. El a declarat reporterilor, înainte de plecarea sa în Europa, că va transmite poziția Japoniei privind Brexit Theresei May, potrivit rapoartelor. Când cei doi s-au întâlnit la reuniunea G20 de la Buenos Aires în decembrie, Abe a cerut sprijinul lui May pentru a evita un Brexit fără  „înțelegere” și pentru a asigura transparența, predictibilitatea și stabilitatea juridică în acest proces.

Constructorii japonezi Nissan, Toyota și Honda construiesc aproximativ jumătate din aproape 1,7 milioane de mașini din Marea Britanie și au avertizat despre pierderea oricărui comerț liber și neîngrădit cu Uniunea Europeană după Brexit. Ambasadorul țării în Marea Britanie, Koji Tsuruoka, a emis un avertisment greșit despre Brexit în februarie, când a afirmat că companiile japoneze ar trebui să părăsească Marea Britanie dacă barierele comerciale le-ar face nerentabile. „Dacă nu există profitabilitate pentru continuarea operațiunilor în Marea Britanie – nu numai Japoniei – atunci nici o companie privată nu poate continua operațiunile”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri