Caută
Close this search box.

Angajaţii Audi din Ungaria cer salarii mai mari. Şi în Cehia cresc pretenţiile

https://www.g4media.ro/angajatii-audi-din-ungaria-cer-salarii-mai-mari-si-in-cehia-cresc-pretentiile-devine-istorie-mana-de-lucru-ieftina-din-est.html

Pentru industria auto germană, Ungaria a fost până acum un centru de producţie confortabil. Mai ieftin ca altele şi totuşi foarte competent. Acum însă, angajaţii protestează tot mai frecvent, transmite postul de radio Deutsche Welle.

La uzina Audi din Györ muncitorii au intrat vinerea trecută într-o grevă de avertisment de două ore. Sindicatul care îi reprezintă pe mai bine de jumătate din cei 12.000 de muncitori cere o majorare urgentă a salariilor cu 18 la sută şi, în general, aducerea salariilor la un nivel comparabil cu cele încasate la alte uzine din Europa Centrală şi de Est.

Sindicaliştii evidenţiază că angajaţii aceluiaşi concern german, din Slovacia, au salarii mai mari în medie cu 28 la sută. Oferta cea mai recentă a Audi este majorarea cu 10 la sută a salariilor, urmând ca alte 10 la sută să se adauge începând cu anul 2020.

Audi nu este un caz singular în rândul mărcilor care aparţin concernului Volkswagen. Anul trecut angajaţii uzinei Skoda din Cehia, aflată în subordinea VW, au cerut majorarea cu 15 procente a salariilor, ameninţând în caz contrar cu greve pe termen nelimitat.

Managementul a cedat şi a majorat retroactiv până la 1 aprilie salariile celor 25.000 de angajaţi cu 12 la sută, plătind în plus şi un bonus de câte 2600 de euro fiecărui lucrător. La sfârşitul lunii martie acordul tarifar în vigoare expiră şi negocierile vor fi reluate.

Angajaţii din uzinele aflate în Europa Centrală ţin în prezent cărţi bune în mână. Profitabilitatea este ridicată şi oferta de alternative s-a diminuat între timp, fiindcă forţa de muncă lipseşte adesea, fapt provocat şi de plecarea masivă în vest a muncitorilor calificaţi. În Cehia forţa de muncă este de multă vreme ocupată aproape în întregime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri