Caută
Close this search box.

Aproape toate documentele legate de 10 august au fost desecretizate

jandarmeria

7 dintre cele 8 documente întocmite de structurile din Ministerul de Interne au fost declasificate, inclusiv raportul referitor la intervenția forțelor de ordine pentru reprimarea protestului din 10 august.

Anul trecut, Parchetul a solicitat declasificarea inclusiv a raportului ce priveşte desfășurarea evenimentelor de la protestul Diasporei din 10 august, informează Agerpres, citând surse oficiale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a avut cu patru zile înainte de protest scenariul diversiunilor, spun surse din MAI. Un exemplar ar fi ajuns și la o televiziune afiliată PSD, spun surse din Jandarmerie. Cel care ar fi ținut legătura cu toate entitățile implicate ar fi fostul un sepepist al lui Dragnea, numit ulterior secretar de stat.

Dragnea a fost audiat, vineri 14 septembrie, la Parchetul General, Sectia Militara, in dosarul violentelor din 10 august.

Audierea lui Liviu Dragnea a reprezentat pentru multi o surpriza, in contextul in care acesta a declarat in repetate randuri ca nu are nicio legatura cu evenimentele.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor a sustinut public ca pe 10 august a avut loc o „lovitura de stat pusa la cale de presedintele Klaus Iohannis” si ca „protestele au fost finantate din strainatate”.

Cu cateva ore inainte de audierea lui Liviu Dragnea, reprezentanti ai Inspectiei Judiciare, condusa de Lucian Netejoru, au descins la Parchetul General, Sectia Militara, pentru a solicita accesul la „Dosarul 10 august”.

Au venit in urma unei cereri facute in baza actelor de cercetare disciplinara efectuata de Inspectia Judiciara impotriva procurorilor militari Bogdan Pîrlog și Ionel Corbu.

„Vineri, inspectorii judiciari s-au deplasat la Sectia parchetelor militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in vederea solutionarii lucrarilor de inspectie avand ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018. Conducerea PICCJ a fost anuntata cu o zi inainte cu privire la aceasta deplasare si nu a formulat nicio obiectie”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre Inspectia Judiciara, luni 17 septembrie.

Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, ar fi putut afla deja de joi de la Liviu Dragnea despre faptul ca acesta e chemat la audieri a doua zi, fiind citat conform legii, si imediat inspectorii sa anunte Parchetul General ca a doua zi se vor prezenta si ei acolo, asa cum sustin reprezentantii acestei institutii in comunicatul de presa.

Si mai ciudat e faptul ca Inspectia Judiciara recunoaste in acelasi comunicat ca începe anchetarea unor „procurori care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018”.

„Nu stiu daca venirea lor de vineri a avut sau nu un scop de intimidare, dar, in mod sigur, nu a avut niciun efect asupra procurorilor care lucreaza la caz”, a declarat pentru Ziare.com o persoana apropiata de ancheta aflata in desfasurare si care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aceeasi sursa a anuntat ca reprezentantii Inspectiei Judiciare au primit documentele solicitate si nu au putut sa vada Dosarul 10 august „in ansamblu”. „Ancheta nu a fost blocata, insa, in continuare, nu a fost declasificat niciun document. Se fac audieri si cred ca s-a reusit identificarea mai multor autori”, a declarat aceeasi sursa pentru Ziare.com.

Descinderea Inspectiei Judiciare de vineri, cu cateva ore inainte de audierea lui Liviu Dragnea, a ingrijorat opinia publica, mai multe reactii vorbeau despre o incercare de intimidare a procurorilor de catre reprezentantii Guvernului Dăncilă.

Faptul ca Inspectia Judiciara a deschis cercetari disciplinare asupra procurorilor Pirlog si Corbu avand o motivatie subtire arata ca Liviu Dragnea si-a dorit o cale de acces la acest dosar care-l nelinisteste peste masura, daca e sa ne luam dupa reactia pe care a avut-o la iesirea de la audieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri