Caută
Close this search box.

Boris Johnson o sfătuiește pe May să scape de backstop-ul irlandez și va avea sprijin deplin

Unul dintre cei mai proeminenți susținători Brexit din Partidul Conservator al primului-ministru Theresa May a declarat luni că aceasta va primi sprijin pe scară largă dacă va convinge Uniunea Europeană să scape de „backstop-ul” irlandez, informează Reuters.

Cu mai puțin de nouă săptămâni până când Regatul Unit este obligat prin lege să părăsească Uniunea Europeană, nu există încă niciun acord la Londra cu privire la modul în care și chiar dacă va părăsi cel mai mare bloc comercial din lume. Parlamentul a respins acordul lui May în urmă cu două săptămâni, cu o marjă mare, cu mulți rebeli din propriul partid care susțin Brexit dar sunt supărați pe „backstop-ul” irlandez, o poliță de asigurare care vizează împiedicarea unei granițe dure în Irlanda, dacă nu pot fi convenite alte soluții.

„Primul ministru dorește să se debaraseze de blocaj”, a scris Boris Johnson în „Daily Telegraph”, spunând că May ar putea introduce o „Clauză de libertate” care să permită Regatului Unit să iasă din oprire fără vreun acord UE. „Dacă premierul va asigura această schimbare – o perforare de dimensiuni normale din Marea Britanie în structura dispozitivului de blocare – nu am nici o îndoială că ea va avea deplin toată țara în spatele ei”, a spus Johnson. El a spus că surse foarte importante din guvern i-au spus că mai vrea să caute modificări legale obligatorii la acordul pe care l-a convenit în noiembrie cu UE. Irlanda a spus că nu dorește nici o modificare a sistemului de blocare.

Pe 29 ianuarie, parlamentul va dezbate proiectele următoare propuse de May, precum și planurile alternative propuse de parlamentari, inclusiv unii care încearcă să amâne ieșirea Marii Britanii solicitând o prelungire a perioadei de negociere a articolului 50.

Avocatul proeminent care sprijină Brexit, Jacob Rees-Mogg, a declarat că înțelegerea Theresei May ar putea fi acceptată de rebelii eurosceptici din partea Partidului Conservator, în cazul în care dispozitivul de oprire irlandez ar fi înlăturat sau anulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri