Caută
Close this search box.

CCR dă o palmă PSD: Legea desecretizării protocoalelor, care ar fi dus la revizuirea sentințelor definitive, neconstituțională

ccr

CCR a decis că este neconstituţiomală legea care ar fi dus la desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și Parchete, inițiată de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Drăghici și aprobată de Parlament. Dacă ar fi primit undă verde de la CCR, legea ar fi deschis calea către revizuirea sentințelor definitive.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările PNL, USR, ICCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente. Legea a fost declarată neconstituțională în integralitate, așa că ar trebui să-și încheie parcursul legislativ.

Ce presupune legea inițiată de Dragnea, Tăriceanu și Drăghici:

– declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, a planurilor de cooperare dintre DNA și SRI, a tuturor protocoalelor și/sau acordurilor de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român

– încetarea efectelor juridice a documentelor menționate mai sus

– deschiderea căii către revizuirea sentințelor judecătorești definitive.

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”.

Mai mult de atât, cauzele „în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existență a documentelor prevăzute la art. 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi” ar urma să fie supuse automat revizuirii.

Şeful statului a sesizat CCR cu privire la această lege, potrivit digi24, motivând că, „prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ”, contravine unor norme şi principii constituţionale. El a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri