Caută
Close this search box.

Cine este Donald Tusk, polonezul care i-a cucerit pe români, dar care e dușmănit de liderii Poloniei! Cum a ajuns în fruntea Europei

În vârstă de aproape 62 de ani, pe care îi va împlini pe 22 aprilie 2019, polonezul Donald Franciszek Tusk este președinte al Consiliului European din 2014. Înainte de a deveni înalt oficial european, a fost, vreme de șapte ani (2007-2014), premier al Poloniei din partea Platformei Civice (PO), formațiune pe care a și condus-o.

Este unul dintre adversarii redutabili ai conservatorilor din Partidul „Lege și Justiție” (PiS), aflați în prezent la guvernare în Polonia. Atât de mare este rivalitatea, încât reprezentanții PiS s-au opus cu îndârjire preluării de către Tusk a șefiei Consiliului European, precum și reconfirmării sale în funcție !

În 2007, a preluat puterea de la fraţii Kaczynski, lideri ai PiS, în urma unor alegeri legislative anticipate, care l-au propulsat în poziția de premier. A fost primul şef de guvern polonez după căderea comunismului reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat.

„Solidaritatea”

Donald Tusk s-a născut la 22 aprilie 1957, la Gdansk, orașul în care a luat ființă celebra Mișcare „Solidaritatea”, a cărei activitate a dus la înlăturarea regimului comunist din Polonia în 1989. De altfel, Donald Tusk provine chiar din interiorul „Solidarității”, fapt care l-a propulsat pe scena politică din Polonia, alături de nume importante precum Lech Walesa și Adam Michnik.

Donald Tusk este un bun prieten al lui Lech Walesa (75 de ani), fostul lider incontestabil al  „Solidarității” și fost președinte al Poloniei, care l-a ajutat foarte mult să promoveze în cariera politică.

Opozant al regimului comunist din Polonia, Donald Tusk a înfiinţat înainte de 1989 o vopsitorie, un fapt fără precedent la acea vreme într-o economie controlată de stat. „Vopsind tot felul de clădiri industriale, şeminee şi poduri, a învăţat economia de piaţă şi regulile funcţionării ei. Era o muncă grea, uneori de 16 ore pe zi, sub un soare puternic, pentru a onora o comandă în întârziere”, a povestit vechiul său prieten Jerzy Borowczak, fost lider al Sindicatului „Solidaritatea” din Gdansk, citat de caleaeuropeană.ro.

După prăbușirea comunismului, Donald Tusk a fondat, alături de mai mulți prieteni din Gdansk, prima mişcare liberală din Polonia. A fost membru al Parlamentului polonez începând din 1991, aproape fără întrerupere. În 2001, la 44 de ani, a fost fondator al Platformei Civice (PO), devenind chiar șeful acestui partid.

Orator iscusit

În timp, și-a creat imaginea de politician eficient, negociator iscusit, bun orator, cu un discurs moderat și preocupat în permanență să-și capteze audiența, în special la nivel emoțional.

De profesie este istoric. A urmat cursurile Facultății de științe umaniste, cu specializarea istorie, din cadrul Universității din Gdansk, pe care a absolvit-o în 1980.

Este căsătorit cu Malgorzata Tusk, tot istoric, cu care are o fiică, moderatoare a unui blog de modă, și un fiu, specialaist în relații publice. Este pasionat de fotbal, fapt care explică referirile de la Ateneu la cele patru penalty-uri apărate de Helmuth Duckadam, în finala Cupei Campionilor Europeni, cîștigată de Steaua București în 1986, la Sevilla, în fața Barcelonei.

Donald Tusk este un bun vorbitor de limba germană, dar engleza sa poate fi îmbunătățită.

Este un admirator al fostului preşedinte american Ronald Reagan şi al fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Pe plan european, Donald Tusk s-a remarcat prin pozițiile radicale la adresa Rusiei, a anexării Crimeii și a declanșării conflictului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri