Caută
Close this search box.

Colapsul unei mine de aur din Afganistan ucide 30 de persoane, inclusiv copii

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise în urma prăbușirii unei mine de aur în nord-estul Afganistanului, spun oficialii citați de BBC.

Prăbușirea a avut loc în districtul Kohistan din provincia Badakhshan. Localnicii au săpat, probabil, o groapă de 60 de metri adancime, dar puțul improvizat în albia râului pentru a vâna pentru aur s-a prăbușit și victimele au fost prinse în colaps.

Afganistanul are resurse bogate de minerale, însă multe dintre mine sunt vechi și prost întreținute, creând probleme serioase de siguranță.

Localnicii au folosit, probabil, un excavator la fața locului când mina s-a prăbușit. Cel puțin șapte persoane au fost rănite, spun oficialii. Șeful districtului Kohistan, Rostam Raghi, a declarat pentru serviciul afgan al BBC: „Locuitorii s-au grabit la scenă și au reușit să salveze doar 13 lucrători. Zeci de alte persoane, inclusiv unii copii, au murit”. Nik Mohammad Nazari, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, a declarat pentru Agence France-Presse: „Sătenii s-au implicat în această afacere de zeci de ani, fără control guvernamental asupra lor. Am trimis o echipă de salvare în zonă, dar sătenii au început deja să elimine cadavrele de pe acest sit”. Un purtător de cuvânt al Autorității Naționale de Management al Dezastrelor a declarat pentru AFP că familiile celor morți vor primi 50 000 de afghani (660 de dolari).

Resursele vaste ale Afganistanului rămân în mare parte neexploatate din cauza conflictului cu talibanii. Conflictul a impulsionat creșterea minelor ilegale atât de către localnici, cât și de către luptătorii talibani care o folosesc ca sursă principală de venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri