Caută
Close this search box.

Curtea Constituţională ar fi lucrat doar pentru Liviu Dragnea

magistraţii

Decizia Curții Constituționale (CCR) din noiembrie – care a declarat nelegală compunerea completurilor de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), din 2014 încoace, și care a condus la eliberarea în masă a unor condamnați celebri, precum Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Șova, ar putea avea un efect de bumerang asupra inculpaților achitați definitiv în aceeași perioadă, ale căror sentințe de achitare nu au ieșit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestației în anulare.

DNA nu a primit încă motivările deciziilor de achitare în Dosarul Bica-Simu și în Dosarul Bîrsan, în care fosta șefă a DIICOT și fosta judecătoare ICCJ au fost achitate definitiv de C5-uri compuse nelegal. DNA a precizat că în aceste dosare termenul legal de depunere a contestațiilor în anulare nu a fost depășit.

”Până în acest moment, Direcției Naționale Anticorupție nu i-au fost comunicate hotărârile referitoare la persoanele menționate în cererea dvs. (Alina Bica și judecătoarea Bîrsan – n.r.). Prin urmare, cele două dosare se află în termenul de contestare prevăzut de lege”, arată DNA.

Potrivit legii, sentințele definitive pot fi atacate prin contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate.

În noiembrie, CCR a decis că toate C5-urile de la ICCJ din 2014 până la data deciziei CCR au fost compuse nelegal, în sensul că aveau în compunere un judecător membru de drept în loc ca toți cei 5 magistrați din complet să fie trași la sorți.

Elena Udrea, de exemplu, a primit motivarea deciziei de condamnare din iunie abia în jurul datei de 10 decembrie 2018, astfel încât a fost în termenul legal de depunere a contestației în anulare.

Așa s-a ajuns ca pe 21 decembrie instanța să îi admită în principiu contestația în anulare și să dispună suspendarea executării pedepsei. Așa s-a ajuns la eliberarea ei din penitenciarul din Costa Rica, chiar înainte de Crăciun.

La fel, în cazul Alinei Bica. Ea a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender și a primit mită de la soția acestuia.

Dosarul lui Ovidiu Tender fusese instrumentat chiar de Alina Bica, în 2005, când era procuror de execuție în DIICOT. Bica a făcut contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a C5-ului de la ICCJ și, pe 21 decembrie 2018, instanța supremă a admis în principiu contestația ei în anulare și a suspendat executarea pedepsei.

Așa a fost eliberată și ea din penitenciarul din Costa Rica, alături de Elena Udrea. Pe 21 ianuarie 2019, instanța va lua în discuție pe fond contestația în anulare a Alinei Bica. Potrivit unor surse judiciare, cel mai probabil, instanța va anula sentința din iunie anul trecut și va decide rejudecarea apelului pe relația Bica-Tender.

Numai că, în același dosar, Alina Bica a fost achitată definitiv pentru capetele de acuzare de abuz în serviciu și favorizarea fostului ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu. În calitate de șefă a DIICOT, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să scape de sechestrul asigurător asupra unor acțiuni la Titan Mar în dosarul Romgaz. Bica și Videanu fuseseră achitați și la fond pentru aceste acuzații.

Avocatul Cristian Ene a declarat că DNA ar fi putut să atace decizia definitivă de achitare prin depunerea unei contestații în anulare pe motiv de compunere nelegală a C5-ului de la ICCJ, însă nu ar fi făcut-o din două motive. În primul rând, DNA ar fi ieșit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestației în anulare de la comunicarea sentinței motivate.

”Și nici nu sunt elemente care să determine susținerea unei contestații în anulare și rejudecarea apelului pe relația Bica-Videanu în condițiile în care ei au fost achitați cu motivarea ”fapta nu există” atât la fond, cât și la apel, adică de 8 judecători ai ICCJ”, a explicat avocatul lui Adriean Videanu, Cristian Ene.

Altfel stau lucrurile însă în alt dosar al Alinei Bica, cel cu omul de afaceri Horia Simu și fostul șef al Fiscului, Șerban Pop. În acest al doilea caz, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost achitată definitiv, iar Simu și Pop au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, tot de către un C5 al ICCJ compus nelegal (potrivit CCR).

Simu și Pop au formulat deja contestații în anulare și, la sfârșitul lui decembrie, instanța supremă le-a admis în principiu cererile și a dispus suspendarea executării pedepsei. DNA spune că, deocamdată, nu i-a fost comunicată motivarea și că este în termenul legal de depunere a unei contestații în anulare pentru a putea ataca sentința definitivă de achitare a Alinei Bica în acest dosar.

La fel și în cazul în care judecătoarea Gabriela Bîrsan (acum pensionară), soția fostului magistrat român la CEDO, Corneliu Bîrsan și alți magistrați de la ICCJ, printre care șefa Secției de contencios administrativ, Alina Corbu, au fost achitați definitiv pentru presupuse infracțiuni de corupție, tot de către un C5 al ICCJ compus nelegal. Și în cazul lor, DNA a comunicat G4Media.ro că nu a primit încă motivarea deciziei de achitare și că se află în termenul legal de depunere a contestației în anulare.

În mai 2018, un C5 al ICCJ (compus nelegal, potrivit CCR) a dispus achitarea definitivă pentru acuzații de corupție a judecătorilor instanței supreme, Gabriela Bîrsan, Iuliana Pușoiu, Corina Corbu și Anton Pandrea, a avocaților Radu și Claudia Gherbovan Silinescu și a omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Gabriela Bîrsan a fost președintele Secției de Contencios a ICCJ și este soția fostului judecător român la CEDO, Corneliu Bîrsan. Anton Pandrea a fost șeful Secției Penale a ICCJ. Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE, Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

Deși ICCJ a dispus achitarea judecătorilor, atât la fond, cât și la apel, în dosar există numeroase probe care ridică mari semne de întrebare privind sentința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri